Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V celorepublikovém měřítku Města pro byznys je Jablonec nad Nisou čtvrtý

19. 09. 2021 | 11:51

Ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys, který probíhá už 13. rokem, se Jablonec nad Nisou za rok 2020 umístil na 4. místě. Srovnávací výzkum zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice.

jablonec centrum
Foto: JN

Město pro byznys je srovnávací výzkum, který již třináctým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí ve všech obcích s rozšířenou působností v ČR a městských částech Hlavního města Prahy. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom. Data vyhodnocuje agentura pro informace a analýzy Datank.

Jablonec je v tomto výzkumu dlouhodobě hodnocený velmi dobře, v roce 2019 získal titul Město pro byznys desetiletí, jelikož od roku 2009 do roku 2019 v Libereckém kraji za posledních vyhrál pětkrát, třikrát byl druhý a jednou třetí. V roce 2012 skončil sedmý v celorepublikovém hodnocení 205 obcí s rozšířenou působností a 22 pražských městských částí, v roce 2017 dokonce čtvrtý, v roce 2018 jedenáctý.

„V celorepublikové TOP 10 se pětačtyřicetitisícové město opakovaně umísťuje například vysokým počtem podnikatelů nebo kvalitní podporou webových stránek,“ uvedl za organizátory soutěže David Pavlát. Průměrné umístění Jablonce nad Nisou v letech 2009-2019 tak bylo 1,9. K silným stránkám Jablonce patří podpora webových stránek, počet podnikatelů a stabilita krajiny.

Za roky 2019 i 2020 si v krajských kolech odnesl Jablonec nad Nisou příčku nejvyšší.

JN/Jana Fričová