Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V projektu sdílených kol budou v Jablonci nad Nisou pokračovat. Padesát jich přibude

15. 01. 2024 | 13:03

V projektu sdílených kol budou letos v Jablonci nad Nisou pokračovat, navzdory náročnému terénu byl o kola ve druhém největším městě Libereckého kraje velký zájem. I proto kol přibude, zatímco loni jich byla k dispozici stovka, letos jich plánuje město ještě 50 přidat.

nextbike3
ilustrační foto

Přibude také stanovišť, kde si kolo bude možné půjčit nebo ho vrátit, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

"Budeme proto také v únorovém měsíčníku vyzývat Jablonečany, aby na e-mailovou adresu sdilenakola@mestojablonec.cz posílali své tipy, kde by podle nich bylo dobré zřídit stanoviště sdílených kol. My podněty potom prověříme, a pokud to bude možné, stanoviště tam zřídíme," doplnila Fričová. V Jablonci loni v červnu zahájili projekt s 24 stanovišti, v průběhu roku přibylo na základě podnětů veřejnosti dalších šest míst třeba u autobusových zastávek.

Provoz sdílených kol zajišťovala společnost Nextbike, do systému se v Jablonci zaregistrovalo 3427 lidí. Od června do konce listopadu, kdy byla kola k dispozici, provedli lidé 23.375 výpůjček, to je v průměru 3896 měsíčně a 129 denně. Lidé na sdílených kolech najeli po městě přes 30.000 kilometrů, v průměru to dělá 1,3 kilometru na výpůjčku. Největší zájem byl o kola v červnu po zahájení programu, pak v září se začátkem školního roku. Nejvíc výpůjček zaznamenal Nextbike 4. září, kdy si kolo půjčilo 281 lidí.

Zájem o kola roste postupně. "Zatímco v červnu bylo podle statistiky společnosti 1865 zaregistrovaných uživatelů, v červenci jich bylo už 2426," řekla Fričová. Nejčastěji si lidé kolo půjčují u přehrady - ve stanicích Rybářská bašta a U Volta a také u plaveckého bazénu. Velmi vytížená byla i stanoviště na autobusovém nádraží a u parku v Mánesově ulici. Téměř 93 procent výpůjček bylo do 15 minut, takže uživatelé za jízdu neplatili.

V Česku využívají sdílená kola desítky měst, Liberecký kraj se loni rozhodl sdílená kola ve městech podpořit, do dotačního programu na podporu městské mobility dal tři miliony korun. "Přihlásila se dvě města, a to statutární město Jablonec a statutární město Liberec," řekl ČTK mluvčí kraje Filip Trdla. Obě města získala půl milionu korun. O sdílených kolech uvažovali například také v Turnově nebo Novém Boru, od záměru ale kvůli nezájmu lidí odstoupili. I letos mohou města na projekt získat z kraje dotaci.

čtk