Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V rušné Palackého ulici dnes do zkušebního provozu spustí nové inteligentní semafory

08. 12. 2021 | 5:49

V Jablonci nad Nisou dnes končí po čtyřech měsících práce na úpravě dvou křižovatek v Palackého ulici. Od středy jsou do zkušebního provozu spuštěny nové inteligentní semafory. Palackého ulice je hlavní jabloneckou tepnou, na modernizaci křižovatek s Riegerovou a ulicí U Přehrady se pracuje od začátku srpna.

JNpalackeho u prehrady
archivní foto: SMJ

Úpravy za 17,5 milionu korun by měly přispět k větší plynulosti provozu v tomto dopravním uzlu, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Trasa z Riegrovy ulice přes Palackého do ulice U Přehrady a v opačném směru patří k nejrušnějším jabloneckým trasám, denně tudy projedou tisíce automobilů. Hlavním cílem projektu byla modernizace semaforů na obou navazujících křižovatkách, které už byly v havarijním stavu a navíc nedokázaly reagovat na hustotu provozu. Projekt také počítá do budoucna s vytvořením cyklopruhů podél Palackého ulice od Horního náměstí až k hasičské zbrojnici ve Mšeně. Přispět by měly k větší bezpečnosti cyklistů na rušné silnici.

V Riegrově ulici přibyl odbočovací pruh do Mšena, nové je ale také veřejné osvětlení a opravou prošly i chodníky v obou navazujících křižovatkách. Ještě dnes dokončují stavbaři vodorovné dopravní značení, od středy pak bude provoz plně obnoven a ve zkušebním provozu budou nové semafory. "Technici je budou za provozu seřizovat, je tak možné, že bude průjezd křižovatkami v některých okamžicích ztížený," doplnil Petr Mikulášek z oddělení investiční výstavby města.

Na rekonstrukci křižovatek by v příštím roce měla ještě navázat výstavba pruhů pro cyklisty podél celé Palackého ulice, která je bezmála dva kilometry dlouhá. Na stavbu za více než 40 milionů korun získal Jablonec 16 milionů korun z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou. "Z toho 10,5 milionu bude na první etapu, která povede z Horního náměstí k právě zrekonstruované křižovatce, a na druhou etapu jsme získali 5,5 milionu, ta bude od opravené křižovatky až k hasičské zbrojnici ve Mšeně," řekla Fričová. Oba úseky by se měly stavět ve druhém a třetím čtvrtletí příštího roku.

čtk