Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vánoce budou poprvé bez trhů a primátorského svařáku. Ten se rozlévá už od roku 2007 a vynesl statisíce

25. 11. 2020 | 12:29

Bez slavnostního rozsvícení vánočního stromu a tradičních trhů se letos kvůli koronavirové pandemii musejíbudou muset obejít obyvatelé Jablonce nad Nisou. Radnice druhé největšího města v Libereckém kraji rozhodla také o zrušení tradiční charitativní akce Primátorský svařák, která je součástí adventu v Jablonci od roku 2007 a na pomoc potřebným už za ty roky vybrala přes 415.000 korun. Adventní program bude jen on-line, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Náměstí před jabloneckou radnicí už zdobí desetimetrový smrk ztepilý, v neděli 19. listopadu ho rozsvítí primátor Jiří Čeřovský a duchovní Roman Hampacher. Rozsvícení bude možné sledovat na webu města a na facebooku od 18:00. Na Mírovém náměstí letos kvůli koronavirovým opatřením nebude žádný stánek s občerstvením. Ze stejného důvodu se neuskuteční ani tradiční Novoroční koncert v městském divadle. Primátor pozdraví 1. ledna obyvatele města prostřednictvím on-line vysílání.

Na internet se letos přesunul kulturní program, který tradičně advent v Jablonci provází. "Rozhodli jsme se s Jabloneckými setkávat alespoň na dálku a prostřednictvím monitorů jejich počítačů vstoupit do jejich domovů," řekl náměstek primátora David Mánek (za ANO). Jablonecký advent nabídne od 27. listopadu on-line přenosy koncertů ze starokatolického kostela Povýšení sv. Kříže na náměstí Boženy Němcové. Tím prvním bude v pátek stream koncertu kapely Flastr, která hraje převážně bluegrass.

"Ve čtvrtek 3. prosince se připojíme k Muzeu skla a bižuterie, s nímž se podílíme na pořádání koncertu v unikátním skleněném krystalu, kde díky Ondřeji Rumlovi zazní písně a šansony například dvojice Petra Hapky a Michal Horáčka nebo Petera Gabriela. O den později mohou diváci sledovat vystoupení dvojnásobného držitele ceny Thálie, zpěváka a muzikálového herce Jana Kříže za doprovodu piana a saxofonu," doplnil Mánek. V pátek 11. prosince nabídne program stream pohádek Tři přadleny a Jak chodil Kuba za Markytou z libereckého Naivního divadla.

čtk