Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Viladomy Jablonec jdou proti trendu velkých developerských projektů se stovkami malých bytů. Vyrostou pod Petřínem

17. 09. 2023 | 16:40

Od začátku září jsou v prodeji byty ve Viladomech Jablonec. Projekt jablonecké stavební společnosti TERMIL je umístěn v tzv. lokalitě pod Petřínem. Vsází na všudypřítomnou zeleň, blízkost Prahy i Jizerek, soukromí a dostupnost kompletních služeb statutárního města Jablonec nad Nisou.

JNViladomy Jablonec
Nové bydlení na dobré adrese.

Počtem, dispozicemi, umístěním a vybavením jednotlivých viladomů se vymyká současným developerským trendům, které spočívají ve stavbě co největšího počtu malých bytů za co nejmenší náklady.

„V TERMILu jsme jablonečtí patrioti, takže nám není jedno, jaké bydlení v Jablonci vyroste, jak bude vypadat a komu bude sloužit. Chtěli jsme vytvořit projekt, ve kterém mohou rodiny i jednotlivci najít opravdový a dlouhodobý domov, který budou mít rádi. Viladomy jsou naší srdeční záležitostí a dlouho jsme hledali ideální pozemek na jejich stavbu. Nakonec jsme museli koupit starou galvanizovnu, zbourat ji a celý pozemek nákladně vyčistit, abychom měli výjimečné místo s výhledem na Jablonec a Jizerky, který se nikdy neomrzí,“ vysvětluje majitel společnosti TERMIL Libor Milota.

Projekt zahrnuje šest viladomů s celkem třiceti byty o velikostech 1+kk až 4+1. Počítá s garážemi, dětským hřištěm i zahradou. Jeho autory jsou architekti Ing.arch. Zuzana Milotová a Ing.arch. Filip Horatschke. „Chtěli jsme navrhnout domov v jeho původním smyslu slova, který se v posledních desetiletích z mnoha bytových projektů vytratil. Domov jako místo pro plnohodnotný život obyvatel a jejich dětí. Místo poskytující odpočinek, harmonii, soukromí, uvolnění, bezpečí a klid,“ říká architektka Zuzana Milotová.

Autoři při přípravě projektu kladli rovněž důraz na přírodu, ekologii a udržitelnost viladomů. Nízké viladomy jsou citlivě zasazené do okolní vilové zástavby a zeleně. Přímo z viladomů lze skrze branku vstoupit do přilehlého lesa. Součástí areálu jsou zahrady, které budou zavlažovány dešťovou vodou ze zabudované retenční nádrže. Projekt také počítá s extenzivními zelenými střechami altánů, které budou osázeny rostlinami odolnými vůči extrémním podmínkám.

Povolení ke stavbě mají Viladomy Jablonec od září loňského roku. Stavební práce by měly začít ještě letos na podzim. Jablonec nad Nisou nabízí všechny služby, včetně mateřských, základních a středních škol a dostatku sportovního i kulturního vyžití. Projekt lemují ulice Oblouková, Revoluční a Západní.

Více informací na: https://www.viladomyjablonec.cz/

TZ/Adéla Říhová