Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vlaky na Jablonecku zastaví od září rozsáhlá oprava na trase Železný Brod - Tanvald a dále do Harrachova

09. 08. 2019 | 13:11

Rozsáhlá oprava železničních tratí zastaví od září vlaky na Jablonecku. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za více než 400 milionů korun opraví trať ze Železného Brodu na Tanvald. Rekonstrukce několika mostů omezí provoz také na navazujícím úseku do Harrachova.

JNnadražíCelekOK
ilustrační foto

Po dokončení v květnu příštího roku bude možné zvýšit rychlost vlaků až na 75 kilometrů v hodině. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

Letos je výluka na hlavní trati mezi Železným Brodem a Tanvaldem naplánována od 2. září do 30. listopadu. Na zimu dělníci práce přeruší a znovu se na trať vrátí na jaře. Spolu se železničním svrškem se podle Tesaře dočkají opravy také nástupiště ve Velkých Hamrech a v zastávkách Spálov, Jesenný a Návarov. Součástí projektu je také úprava zabezpečovacího zařízení.

"Během výluky dojde k souvislé výměně kolejnic a také dřevěných pražců. Opraví se rovněž geometrická poloha koleje, stejně jako bezstyková kolej, která se zřídí na dalších místech," doplnil mluvčí SŽDC. Součástí projektu je podle Tesaře také rekonstrukce sedmi mostů, stejného počtu propustků a jedné opěrné zdi. "Naplánovány jsou také opravy přejezdových konstrukcí na šesti přejezdech, a to včetně železničního spodku. Kromě toho se obnoví systém odvodnění," dodal.

V souvislosti s opravami na hlavní trati čekají od 2. září do 31. října výluky i navazující trať z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Od 2. do 6. září se zastaví provoz mezi Tanvaldem a Harrachovem, následně od 6. do 21. září mezi Tanvaldem a Kořenovem a nakonec od 21. září do 31. října v úseku Desná - Dolní Polubný. "Hlavním důvodem přerušení provozu bude rekonstrukce dvou železničních mostů v Desné a sanace skalního zářezu nedaleko tamní stanice. Během první výluky navíc dojde k opravě jedné výhybky v Kořenově," popsal rozsah prací Tesař.

čtk