Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vrchní soud dal za pravdu Jablonci, předběžné opatření kvůli smlouvě s dopravní společností Umbrella Coach & Buses zrušil

11. 03. 2021 | 10:19

Vrchní soud v Praze zrušil předběžné opatření, jež statutárnímu městu Jablonec nad Nisou zakázalo uzavřít smlouvu s dopravní společností UMBRELLA Coach & Buses. V tuto chvíli nic nezpochybňuje platnost a účinnost smlouvy s novým dopravcem. Vrchní soud také zamítl odvolání společnosti ABOUT ME, která opakovaně žádala soud o zpochybnění smlouvy.

jablonec dopravaJablonec1
Foto: Artur Irma

„Vrchní soud v Praze svým rozhodnutím zrušil předběžné opatření vydané libereckou pobočkou Krajského soudu v Ústí nad Labem vůči statutárnímu městu Jablonec nad Nisou v listopadu loňského roku. Nyní jsme tedy v právním stavu, že neexistuje žádné předběžné opatření, kterým by bylo možné zpochybnit platnost a účinnost smlouvy se společností UMBRELLA Coach & Buses. Ta od letošního 1. února zajišťuje ve městě a na Jablonecku autobusovou dopravu,“ konstatuje jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

O uzavření smlouvy s novým dopravcem od 1. února 2021 na další dva roky rozhodli jablonečtí zastupitelé 5. listopadu loňského roku a smlouva byla podepsána hned poté. Společnost ABOUT ME rozhodnutí zastupitelstva napadla a požádala libereckou pobočku Krajského soudu v Ústí nad Labem o vydání předběžného opatření. To soud vydal 9. listopadu, usnesení bylo doručeno do datové schránky města 10. 11. až po uzavření smlouvy mezi městem a novým dopravcem, v té chvíli už zveřejněné v registru smluv, tedy platné a účinné.

Jablonec se proti předběžnému opatření odvolal k vrchnímu soudu a byl úspěšný. „Podle názoru odvolacího soudu podmínky pro vydání navrženého předběžného opatření splněny nebyly,“ říká se v usnesení Vrchního soudu v Praze, podle něhož společnost ABOUT ME neprokázala, že Jablonec byl povinen uzavřít smlouvu o dopravní obslužnosti právě s ní. Naopak vrchní soud konstatoval, že zákaz uzavřít smlouvu se společností UMBRELLA Coach & Buses zasáhl do práv města Jablonec nad Nisou zásadním a zcela podstatným způsobem.

Také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prošetřil smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících uzavřenou mezi Jabloncem a společností UMBRELLA Coach & Buses a ani on neshledal důvody k zahájení správního řízení o porušení zákona.

JN/Jana Fričová