Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavbu dopravního terminálu Jablonec nad Nisou letos nezahájí. Riziko s propadnutím 200milionové dotace je příliš velké

22. 01. 2021 | 11:18

Jablonec nad Nisou letos nezahájí plánovanou výstavbu nového dopravního terminálu s podzemním parkovištěm. Důvodem je výrazný nárůst nákladů. Především je tu ale velké riziko, že se stavbu nepodaří dokončit do poloviny roku 2023 a v takovém případě by město přišlo o zhruba dvousetmilionovou dotaci z evropských fondů. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Příprava projektu bude pokračovat, uskutečnit ho chce město v novém programovacím období.

Zhotovitel dodal městu projektovou dokumentaci pro stavebního povolení, které je nutné k podání žádosti o dotaci. „Součástí dokumentace je také aktualizovaný rozpočet, který se oproti předpokládaným nákladům na realizaci Terminálu VOD zvýšil o zhruba 236 mil. korun bez DPH na 380 mil. Kč bez DPH, tj. cca 460 mil. Kč vč. DPH,“ říká náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček s tím, že zvýšení ceny projektant zdůvodňuje meziročním razantním nárůstem cen stavebních prací a materiálů o cca 13-15 % meziročně, ale i naceněním výrazných požadavků správců a vlastníků inženýrských sítí v dané lokalitě a vlastníka vodního toku, kterým je Povodí Labe, s. p.

TZ SMJ

Výstavbu nového dopravního terminálu v Kamenné ulici připravuje Jablonec už přes pět let. V budoucnu by měl propojit městskou a regionální autobusovou dopravu s tramvajovou a železniční. Součástí je i podzemní parkoviště pro zhruba 200 aut. S nedalekou vlakovou zastávkou by měla nový terminál spojit prosklená lávka. Na začátku se náklady odhadovaly na 160 milionů korun, postupně ale narostly téměř trojnásobně na 460 milionů včetně DPH. Důvodem je podle Roubíčka růst cen stavebních prací, ale také vysoké náklady na nutné přeložky sítí a úpravy kolem Lužické Nisy.

Stavba už má územní rozhodnutí, zatím ale město nezískalo stavební povolení. Rizikem je podle Roubíčka i délka výběrového řízení na zhotovitele, kterou radnice nemůže ovlivnit. Výjimkou u podobných projektů totiž nejsou námitky neúspěšných uchazečů, případně prověřování soutěže antimonopolním úřadem (ÚOHS). To vše by mohlo plánovaný termín dokončení ohrozit a město připravit o dotaci. Financovat celý projekt z vlastních prostředků by pro Jablonec bylo velkou zátěží. "Neznamená to, že terminál nebude, připravuje se dál, možná tam proběhnou nějaké dílčí korekce směrem k lacinějšímu řešení," dodal Roubíček.

Podoba terminálu je dílem pražského ateliéru DOMYJINAK architekti. Postaven by měl být ze skla, střechu hlavní budovy pokryje zeleň. "Snažili jsme se tím návrhem o rozšíření městského prostoru Dolního náměstí o pěší zónu, kde by byl objekt, který by sloužil nejen dopravě, ale hlavně občanům města. Snažili jsme se o zapojení řeky Nisy do toho veřejného prostoru," řekl ČTK při prezentaci návrhu jeden z autorů Petr Šikola. Od původního návrhu se podle Roubíčka projekt příliš neliší, s ohledem na rostoucí tlak na elektromobilitu tam ale přibyla další dobíjecí stání.

čtk