Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavní pavilon B v areálu Eurocentra v Jablonci potřebuje po deštích opravy za statisíce, přehlídka skla a bižuterie Křehká krása je v ohrožení

20. 07. 2021 | 12:55

Tma a louže vody, tak vypadá pět dní po přívalových deštích výstavní pavilon B v areálu Eurocentra v Jablonci nad Nisou. Už 12. srpna tu má začít desátý jubilejní ročník přehlídky skla a bižuterie Křehká krása a zatím není jasné, zda to vůbec bude možné. Budova má vypnutou elektřinu, takže nelze použít vysoušeče. Revizi potřebuje elektřina, vzduchotechnika i výtahy, náklady se odhadují na statisíce korun, řekl dnes ČTK ředitel Kultury Jablonec Petr Vobořil.

jablonec křehká krása Součástí doprovodného programu byly, opět již tradičně, ukázky z přehlídky Made in Jablonec.
Foto: Mad

Prodejní výstava Křehká krása navázala na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století. V Eurocentru se má uskutečnit od 12. do 15. srpna. Přehlídka nabídne nejen prezentaci čtyř desítek výrobců, ale například i sklářských škol z Libereckého kraje. Tradiční součástí jsou módní přehlídky nebo tvůrčí dílny pro děti, ale také bohatý doprovodný program ve venkovním amfiteátru. Akce tradičně láká tisíce návštěvníků. Loňský devátý ročník ale poznamenala koronavirová opatření, jak bude vypadat ten letošní, zatím není jasné.

Intenzivní deště zasáhly Jablonec nad Nisou v noci ze 14. na 15. července. Ve městě spadlo během tří hodin přes 40 litrů vody na metr čtvereční, hladinu Lužické Nisy v blízké Proseči to během půl hodiny zvedlo na třetí povodňový stupeň. Plochá střecha výstavního pavilonu nápor vody nevydržela a všemi patry protekla voda. "Voda tekla i ze zásuvek, v nejnižším podlaží bylo po kotníky vody," popsal stav budovy po dešti její správce Josef Matouš. Dole navíc začaly hořet jističe, takže elektřinu v celém objektu museli vypnout.

Pavilon B prošel před 15 lety kompletní rekonstrukcí, takže byl v dobrém stavu. Voda ale podle Vobořila zasáhla klub Na Rampě, který je přímo pod střechou. Zasažené jsou tři výstavní sekce pavilonu a také Ekocentrum, jehož provozovatelem je Dům dětí a mládeže Vikýř. "Všechny rozvody elektřiny bude třeba projít a část zřejmě vyměnit, stejně jako jističe. Prověřit bude třeba také vzduchotechniku," dodal ředitel. Ušetřené zůstalo podle něj Kino Junior v těsném sousedství, ale také protější budova A Eurocentra.

Podle mluvčí magistrátu Jany Fričové nejsou škody jen na Eurocentru, ale také na komunikacích. Vyčíslené zatím nebyly, půjdou ale do milionů. "Tlak vody vystřelil poklopy kanalizace nebo roztrhal asfalt kolem nich. Museli jsme úplně uzavřít některé křižovatky, nejhorší to bylo zřejmě na křižovatce ulic Rýnovická a Na Roli, ta už je ale od soboty průjezdná, všechno už je tam opravené. Opravená už je i ulice 1. máje, tam se jen čeká na finální povrch," řekla mluvčí ČTK. Některá opravená místa ale podle ní deště o víkendu znovu poškodily.

Přívaly vody také naplnily výkopy a zkomplikovaly práce na rekonstrukci sítí a stavbě dešťové kanalizace v centru města v ulicích Poštovní, Generála Mrázka a Komenského. Déšť poničil i spoje zcela nové kanalizace a ucpal ji naplaveným materiálem. "Stavbaři všechno s vypětím sil vysušovali, čistili, opravovali a zasypávali, aby dnes v noci mohli podle plánu otevřít průjezd Poštovní ulicí do Opletalovy a do Liberecké, která je jednosměrná," dodala Fričová.

čtk