Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za energie už letos zaplatila sklárna v Harrachově víc než za celý loňský rok

25. 05. 2022 | 7:45

Rostoucí ceny energií, zejména plynu ohrožují budoucnost Sklárny a minipivovaru v Harrachově na Jablonecku. Jen v prvním čtvrtletí stály sklárnu energie zhruba 6,8 milionu korun, to je o třetinu víc než za celý loňský rok. Zvýšení cen se ale podařilo se zákazníky dohodnout maximálně o osm až 15 procent, což zvýšené náklady nepokryje. Využít tak už museli peníze, které měli připravené na investice. ČTK to dnes řekl majitel František Novosad.

harrachovSklarna
archivní foto

"Měl jsem dobře nakoupený plyn na loňský rok za 450 korun za megawatthodinu, dělal jsem to asi 20 let, že jsem vždycky nakupoval na další rok o prázdninách a vždycky jsem nakoupil za dobrou cenu. Poprvé loni to nezafungovalo, zaskočilo mě, když jsem nejlepší nabídku dostal za 950 korun. Nevzal jsem to, říkal jsem si, že přeci nemůžu nakoupit za víc než dvojnásobek, že cena musí jít dolů," řekl Novosad. Výhodněji už se mu ale nakoupit nepodařilo, a tak teď nakupuje za aktuální ceny, které jsou i sedmkrát vyšší, než měl loni.

Sklářská výroba patří k energeticky velmi náročným. "Je to vražedné a vím, že nám nikdo nepomůže, že si musíme pomoci sami. Co jsme měli odložené peníze na stavbu nové pece a rezervu, tak je použijeme. Přijdeme minimálně o 20 milionů korun, které jsme mohli v příštích letech investovat, ale chceme přežít a nechceme sklárnu zavřít," řekl Novosad. Aby byly náklady na energie vyšší než náklady na práci v oboru, nepamatuje. "Jsem hrozně naštvaný, 30 let podnikám a nějaký spekulant mě teď připraví o veškerý výdělek, rozhodně bych raději přidal na mzdách zaměstnancům, než rval ty peníze nějakým spekulantům," doplnil majitel sklárny.

Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v Evropě a letos slaví 310 let od svého založení, areál je oblíbeným cílem turistů. V krizových letech 2008 a 2009 to byly právě příjmy z turistiky, které pomohly výrobu skla v Harrachově udržet, teď jsou ale výrazně nižší. "V návštěvnosti jsme pořád zhruba na polovině ve srovnání s předcovidovým rokem 2019. Lidi zřejmě šetří a zvažují, za co své peníze utratí. Úplně zatím chybí zájezdy důchodců z Německa, ty jsme měli rádi, hodně tu utráceli. Teď se objevují první školní zájezdy," řekl Novosad.

Sklárnu v Harrachově založili před rokem 1712, v areálu jsou památkově chráněná brusírna, torzo kamenného mlýna a kaple sv. Anežky, cenný je ale celý areál. Podnik vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry a zaměstnává bezmála 90 lidí. Součástí sklárny je také sklářské muzeum, prodejna českého skla a porcelánu, výtvarná dílna, minipivovar, pivní lázně, hotel a restaurace. Firmu teď podle Novosada zachraňuje dostatek zakázek, obává se ale, že kvůli vysokým cenám může zákazníky ztratit. Velkou konkurencí jsou teď podle něj sklárny v Maďarsku, kde mají výrazně nižší ceny plynu. "My platíme za plyn osmkrát víc, tomu se nedá konkurovat," dodal Novosad.

čtk