Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchrana sousoší Piety v Pulečném na Jablonecku je u konce. Přispělo ministerstvo zemědělství

23. 03. 2021 | 5:40

V loňském roce proběhlo restaurování sousoší Piety v Pulečném, okres Jablonec nad Nisou, které bylo realizováno za finanční podpory od Ministerstva zemědělství z programu Údržba a obnova stávajících kulturních prvků venkovské krajiny. Plastika je datována k roku 1785.

Sousoší Piety tvoří sedící postava Panny Marie s mrtvým Ježíšem Kristem v náručí.

Foto: NPÚDřík je zdoben reliéfy s výjevy tří světců. Na hlavní straně je reliéf sv. Josefa, na levé straně reliéf sv. Anny a reliéf sv. Jáchyma na pravé straně. Celý objekt se nacházel ve špatném stavu.

„Sousoší se naklánělo na levou stranu. Částečná ztráta modelace u všech prvků památky byla zapříčiněna hlavně působením povětrnostních vlivů a biokorozí. V minulosti musel být objekt z nezjištěných důvodů mechanicky poškozen a následně neodborně opraven.“ komentuje stav Piety před restaurováním Ing. arch. Václav Němec, DiS., územní odborné pracoviště v Liberci. Poškozeno bylo i sousoší s Pannou Marií, kde byly výrazné oděrky a necitelné snahy o opravu Piety. Koroze zasáhla kovanou konzolu na lucernu, která se nedochovala.

Restaurování objektu probíhalo systematicky. „Nejdříve byl vybudován nový základ, na nějž bylo sousoší opětovně osazeno. Bylo provedeno zpevnění kamene a jeho čištění, odstranění nefunkčních tmelů a nefunkční spárovací hmoty. Po doplnění chybějícího kamene a plastických retuších a spárování byla provedena lokální barevná retuš a zvýraznění písma. Byla obnovena kovaná konzola a rekonstruována lucerna dle dobové analogie.“ popsal průběh restaurování Ing. arch. Václav Němec, DiS.

NPÚ/Alžběta Sakařová