Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Základy přívlastku Čertova má vyhlídka v legendě, podle které na skále řádil "rohatej"

11. 07. 2020 | 5:51

Liberecký kraj zve opět na výlet, tentokrát na Čertovy kameny, někdy též Čertovu vyhlídku. Tyčí se nad horním tokem Kamenice u obce Josefův Důl. Vyhlídka je lehce přístupná po červené značce nebo po naučné stezce tamního rodáka Gustava Leutelta.

Čertovy kameny Jos. Důl 1b
Foto: LK

Vyhlídka vznikla v roce 1904 díky Německému horskému spolku. Ten nechal část skály odstranit, terén na jejím temeni srovnal a postavil zde budovu s věžičkou, která sloužila i jako malé pohostinství.

„Německý horský spolek byl ve své době velmi činorodý. Jeho členskou základnu tvořilo téměř 8 tisíc lidí a měl podporovatele i ve významných osobnostech, například v Johannu von Liebiegovi. Do spolku patřili jak Němci, tak Češi. Značil turistické cesty, pořádal výlety a stavěl rozhledny. Dnes na jeho činnost, i když v daleko menším rozsahu, navazuje Jizersko-ještědský horský spolek,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Skalní výklenek nahrazoval sklep, chladily se v něm nápoje a potraviny. U budovy nechyběla veranda pro žíznivé a hladové hosty. Vyhlídka s pohostinstvím byla místními hojně navštěvovaná, a to až do odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce. Poté stavba na Čertově vyhlídce začala chátrat.

Základy přívlastku Čertova má vyhlídka v legendě, podle které na skále pobýval a řádil čert. Jako důkaz měl na jejím temeni zanechat otisk své zadnice. Když se čert vydováděl, přiletěl ohnivý pták, který rozházel kameny po širokém okolí.

Foto: LK

Dnes je místo upraveno tak, aby mohlo být bezpečně navštěvováno turisty. Je zde zábradlí a vyhlídková plošina, ze které uvidíte např. josefodolské údolí a hráz josefodolské přehrady.

LK/Filip Trdla