Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zápis do základních škol v Jablonci bude stejně jako loni bez účasti dětí a potrvá tři dny

24. 03. 2021 | 17:07

Také zápis do prvních tříd základních škol je poznamenaný pandemií koronaviru. Rodiče nemohou se svými dětmi navštívit vybranou školu při dni otevřených dveří, ani nebudou chodit k zápisu se svými potomky osobně. Zápis je na rozdíl od minulých let letos stanovený na tři dny, a to od 6. do 8. dubna. Statutární město Jablonec nad Nisou zřizuje devět základních škol a u zápisu se očekává 450 dětí. Rozhodnutí o přijetí zveřejní školy 7. května. V září 2021 usedlo do lavic jabloneckých prvních tříd na krátkou dobu d 454 žáků.

škola dívky kids-1093758 1280
Ilustrační foto

Už loni probíhaly zápisy do základních škol bez osobní účasti dětí. A letos to nebude jinak. Rodiče budou moci přihlášku nebo žádost o odklad školní docházky podat elektronicky buď do datové schránky nebo e-mailem se zaručeným elektronickým podpisem, další možností je zaslat dokumenty poštou, přičemž rozhodující je datum podání. Nebo mohou po předchozí domluvě přihlášku či žádost přinést do školy osobně.

„Elektronickou přihlášku k zápisu mohou rodiče vyplnit od úterý 6. dubna od 8 hodin do čtvrtečního poledne, tedy do 8. dubna. Podat žádost o přijetí do školy nebo o odklad školní docházky je možné podat okamžitě po vyplnění, nejdéle však 8. dubna do 16 hodin,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek s tím, že výsledek zápisů pak školy zveřejní na svých webových stránkách 7. května ve 12 hodin.

Jablonec nad Nisou zřizuje devět základních škol, z nichž každá má obecně závaznou vyhláškou stanovený školský obvod. „Ten garantuje přijetí dítěte do té školy, v jejímž obvodu má trvalý pobyt,“ dodává náměstek Mánek a dodává, že školské obvody se netýkají dvou soukromých základních škol. Je však nutné na ně myslet při výběru zařízení, do kterého chtějí rodiče svého potomka zapsat. „Mohou samozřejmě zapsat dítě do školy dle svého uvážení, hrozí však riziko, že dítě nebude přijaté, v okamžiku, kdy bude kapacita první třídy naplněná, nebo poptávka převýší nabídku. Pak dostanou přednost děti s bydlištěm v garantovaném školském obvodu, popřípadě ty, jejichž sourozenec už školu navštěvuje,“ vysvětluje vedoucí oddělení školství jabloneckého magistrátu Zdeňka Květová.

Ti rodiče, kteří zvažují odklad povinné školní docházky, musí k žádostí přidat posouzení od poradenského zařízení, a to z pedagogicko-psychologické poradny nebo speciálně pedagogického centra a odborného lékaře či klinického logopeda. „Pokud už dítě mělo podpůrná opatření v mateřské škole, musí projít novým vyšetřením pro přiznání stejných opatření i na škole základní,“ vysvětluje Lenka Lipšová z oddělení školství a dodává, že do 1. třídy musí rodiče zapsat také dítě, které má odklad udělený od loňského roku.

Podrobné informace k zápisu pro školní rok 2021/2022 v Jablonci nad Nisou jsou na webových stránkách města, základních škol a v Jabloneckém měsíčníku. „Protože letos nemohly proběhnout dny otevřených dveří, připravilo oddělení školství společně s řediteli škol informační brožuru, která je k dispozici na webových stránkách města. Na městských sociálních sítích pak zveřejňujeme také krátké medailony, v nichž ředitelé představují to nejzajímavější z jejich školy. Celý souhrn se pak objeví také na webu města,“ připomíná David Mánek, který rodiče ujišťuje, že se s konkrétními dotazy mohou obrátit na ředitele škol nebo na oddělení školství. Pomoci mohou odborníci, např. v pedagogicko-psychologické poradně nebo mateřské školy.

Brožura k zápisu do základních škol https://www.mestojablonec.cz/cs/vzdelavani/vzdelavaci-instituce/zakladni-skoly-mestske.html

JN/Jana Fričová