Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zubačka v Tanvaldu chystá ještě tři nostalgické jízdy, Borůvkovou a Bramborovou sobotu

05. 08. 2022 | 16:27

Do konce léta 2022 Železniční společnost Tanvald připravuje ještě tři nostalgické jízdy. Těšit se můžete na unikátní ozubnicové lokomotivy, historické vozy, barový vůz i historický motorový vůz. Na některých nostalgických jízdách se můžete svézt vlakem s parní lokomotivou. Na první akci se vypravte už tuto sobotu 6. srpna.

zubačkaOK
Foto z www.kudyznudy.cz

I letos bude během akcí připraven zajímavý doprovodný program na nádraží v Kořenově. Prohlédnete si Muzeum ozubnickové dráhy a v provozu bude též úzkorozchodná důlní železnice. Zvláštní vlaky mezi Tanvaldem a Kořenovem bude tvořit ozubnicová lokomotiva T426.0 „Rakušanka“, vozy Balm a historický motorový  vůz M240.056 „Singrovka“. Mezi Kořenovem a Harrachovem bude jezdit motorová lokomotiva T478.2006 „Zamračená“ s vozy Balm. Jízdenky do zvláštních vlaků koupíte v den akce v předprodeji na nádraží v Tanvaldě nebo přímo ve zvláštních vlacích. Budete odbaveni historickými lepenkovými jízdenkami i průvodčími v historických uniformách.
 
Modelový den na Zubačce první srpnovou sobotu

První srpnová akce na Zubačce vždy patřila železničním modelům. Ani letos tomu nebude jinak – 6. srpna 2022 se uskuteční Modelový den na Zubačce, letos ve znamení 60 let ozubnicových lokomotiv T 426.0. V Kořenově bude velká výstava železničních modelů, chybět nebudou zvláštní vlaky vedené ozubnicovou lokomotivou. Ve Výtopně Kořenov či v železničním voze si můžete prohlédnout železniční modely i modelová kolejiště velikostí N, TT, H0 či G. Chybět nebudou vláčky Merkur Train či železniční stanice Kořenov a Dolní Polubný ve velikosti TT. Vstupné do Výtopny Kořenov bude dobrovolné. I tentokrát bude na nádraží v Kořenově připraven zajímavý doprovodný program – bude připraveno bohaté občertsvení, otevřeno bude Muzeum ozubnicové dráhy a v provozu budou historická drezína či úzkorozchodná důlní železnice. Na Jizerku a do Příchovic vás zaveze historický autobus.
 
Borůvková sobota

V sobotu 20. srpna 2022 se bude konat tradiční a velmi oblíbená akce Borůvková sobota na Zubačce. Na trati budou motorová ozubnicová lokomotiva T426.0, motorový vůz M240.056, vozy Balm a Balm Bistro. Na nádraží v Kořenově budou připraveny borůvkové hody. Na peronu budou k mání borůvkové knedlíky, borůvkové koláče všech velikostí, nebudou chybět ani oblíbené koblížky nebo zmrzlina. K pití bude borůvkové pivo, borůvkové víno či pravá borůvkovice. Ve směru od Liberce se na Zubačku můžete vypravit historickou tramvají a historickým autobusem. Boveraclub vypraví na trať mezi Libercem a Jabloncem historickou tramvaj, mezi Jabloncem, Tanvaldem a Kořenovem pojede historický autobus.
 
Bramborové ukončení sezóny

Jednou z posledních akcí na Zubačce bude Bramborová sobota, která proběhne 24. září. Příchozí se mohou těšit na zvláštní vlaky u příležitosti ukončení muzejní sezóny a zvláštní vlaky na trase Tanvald – Kořenov a zpět. Nebudou chybět vozidla T426.0, motorový vůz M240.056, vozy Balm Bistro, Balm. V rámci doprovodného programu se můžete těšit na bramborové speciality, historický autobus Kořenov – Jizerka / Příchovice U Čápa a zpět nebo jízdy důlního vláčku. Bližší informace k akcím jsou k dispozici na webových stránkách zubacka.cz, facebooku či instragramu pořadatele.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/zubacka-v-tanvaldu-slibuje-nostalgicke-jizdy-po-ce