Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čínští zahraniční dělníci vyšli z testu negativně, přesto půjdou do karantény. Předčasné zveřejnění informace by vedlo k panice

18. 03. 2020 | 15:15

AKTUALIZOVÁNO: Informace, že hygienici v hrádecké firmě KSM Castings otestovali na přítomnost koronaviru devět zahraničních pracovníků z Číny, se po pohraničním Hrádku nad Nisou roznesla rychle. Na sociálních sítích zpráva začala žít vlastním životem, zaručená zpráva střídala zaručenou zprávu. "Echo" dostal i GENUS.CZ a jistě nebyl z médií jediný...

KSMHrádekFirmycz
Foto z www.firmy.cz

Než se podařilo informaci ověřit na relaventních místech (sociální sítě nyní hojně využíváme jako prvotní zdroj, ale i tak informace musíme ověřovat), napsal na facebook starosta Hrádku (což relevantní zdroj je) Josef Horinka toto:

Před 15 hodinami: Situace ve firmě KSM Castings v Hrádku nad Nisou: Od rána mě bombardujete svými dotazy, jak to vypadá, co se tam včera stalo apod..na sociální síti samozřejmě běží zaručené informace a příběhy co bude a nebude, což samozřejmě chápu a nezlehčuji, jen jsem opravdu do poslední chvíle čekal na oficiální informaci..všech 9 testovaných "zaměstnanců" spol.KSM Castings v Hrádku nad Nisou je negativních.

Tuto informaci vím zhruba 5 min. od hejtmana LB kraje Martina Půty, kterému jí volal ředitel Krajské hygienické stanice MUDr. Valenta..to je tedy ta jediná relevantní informace, kterou nyní bez obav, že šířím poplašné zprávy a konspiruji, mohu sdělit.. Slyšeli jste tu ránu? TO mi spadl kámen ze srdce, který tam od včerejška visel…: Testovaní německo-čínští zaměstnanci budou tak jako tak umístěni do "domácí" karantény..uffff."

K tomu na FB hejtman LK, bývalý starosta Hrádku a hrádecký patriot Martin Půta: "Už od včerejšího (úterního) odpoledne jsem doufal, že vyšetření na koronavir u 9 zahraničních pracovníků z Číny bude negativní. Odpoledne jsme získali od Krajské hygienické stanice potvrzení o tom, že všechny testy JSOU NEGATIVNÍ. Opravdu se mi ulevilo. Možná se ptáte, proč jsme s panem starostou Josefem Horinkou drželi bobříka mlčení? Bez výsledku testu by naše informace jen zvyšovaly obavy a šířily paniku. Nikomu a ničemu by to nepomohlo. Bylo to správné rozhodnutí, díky za pochopení."

Na odpolední virtuální tiskové konferenci hejtman upřesnil, že se jednalo o čínské pracovníky, kteří přišli z Německa. Izolováni jsou nyní v penzionu, kde se ubytovali už dříve, a nemají vycházet. Zásobování jídlem si musí zajistit jinak. Až krize pomine, bude čas na řešení problému, že firma čínské pracovníky zaměstnala na turistické vízum.

FB, uba

Jak to celé bylo, popsala policie. Ve hře je vyhoštění cizinců

V pondělí 16. března vyjíždělo několik policejních hlídek do areálu jedné z provozoven v Hrádku nad Nisou. Policisté obdrželi oznámení v souvislosti s možným výskytem více jak desítky zahraničních osob, které se měly na území České republiky vyskytovat bez patřičných povolení.  

Po příjezdu několika policejních hlídek do areálu firmy, došlo k uzavření a zajištění vnějšího perimetru podniku. Policisté provedli kontrolu vnitřních prostor objektu ve spolupráci s odpovědnými pracovníky firmy, v jejímž průběhu zajistili bezmála desítku čínských občanů. U všech těchto osob bylo zjištěno, že mají vydané povolení k pobytu na území Spolkové republiky Německo, což je v rámci Schengenského prostoru opravňuje k volnému pohybu.

Policisté odboru cizinecké policie však v této souvislosti prověřují legálnost jejich pobytu na našem území v souladu se zákonem o pobytu cizinců. Prověřují také okolnosti jejich zaměstnání v rámci plnění podmínek ustanovených v zákoně o zaměstnanosti. Zároveň cizinečtí policisté zahájili řízení vedoucí k možnému správnímu vyhoštění osob. Kromě těchto úkonů policisté prověřují i to, kdy přesně cizinci přicestovali na území České republiky, s přihlédnutím k podmínkám vyhlášených v Usnesení vlády ve vztahu ke koronavirové nákaze.

O případu byli pochopitelně ihned informování odpovědní pracovníci Krajské hygienické stanice, kteří nařídili provést opatření týkající se odběru vzorků na zjištění přítomnosti možné virové nákazy. Hygienická stanice následně vydala rozhodnutí o karanténních opatřeních na všechny kontrolované osoby.

Výsledky provedených lékařských odběrů nepotvrdily nákazu novou formou virové infekce ani u jedné z kontrolovaných osob, které z preventivních důvodů zůstávají v povinné karanténě.

PČR/Vojtěch Robovský