Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky penězům z Polska vybuduje Hrádek nad Nisou vodovod do Václavic. V tamních studnách ubývá vody

07. 05. 2024 | 16:42

Díky penězům z Polska vybuduje Hrádek nad Nisou na Liberecku vodovod do osady Václavice. Zhruba 350 tamních obyvatel je zásobováno vodu ze studní, vody ale v obci u česko-polské hranice ubývá vlivem sucha i těžby v nedalekém hnědouhelném dolu Turów.

vodojemHorska2
ilustrační arcchivní foto

Práce začnou počátkem června, a potrvají bezmála dva roky, řekl při setkání s obyvateli obce hrádecký starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!).

Stavba za bezmála 168 milionů korun je podle Horinky jedním z největších projektů města, bez dotace by si ji Hrádek nemohlo dovolit. "Právě jsme dostali informaci, že jsme uspěli s žádostí o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, zbytek zaplatí Fond Turów," dodal starosta. Práce začnou ve směru od Chrastavy, stavbaři položí potrubí do silnice, projekt tak výrazně ovlivní dopravu. Silnice zůstane zavřená, projedou jen místní, autobusy veřejné dopravy a také vozy integrovaného záchranného systému.

V plánu je podle Horinky vybudovat 9,25 kilometru dlouhé vodovodní potrubí a také tři podzemní požární nádrže. "Dovolím si tvrdit, že přes 99 procent lidí se napojuje, tedy až na nějaké výjimky, které to z nějakého důvodu, který mi není úplně známý, odmítly," řekl starosta. Na druhou stranu se ale podle něj ozývají další zájemci o připojení, kteří mají ve Václavicích pozemky a v budoucnu by tam rádi stavěli.

Peníze na projekt získá město z Operačního programu Životní prostředí a z Fondu Turów, který vznikl na základě česko-polské dohody o řešení dopadů těžby uhlí v dole Turów u hranic s Českem. Pokračování těžby a plánované rozšíření dolu ohrožují zdroje vody v příhraničních oblastech. V rámci kompenzací škod vyplatily proto před dvěma lety České republice Polsko a firma PGE, které důl a sousední elektrárna patří, 45 milionů eur (zhruba 1,1 mld. Kč).

Zhruba 35 milionů eur (876 mil. Kč) z kompenzací šlo na transparentní účet Fondu Turów, který spravuje Liberecký kraj. Aktuálně je na něm i s úroky přes 900 milionů korun. Vodovod ve Václavicích je už třetím projektem hrazeným z Fondu Turów. Loni v létě zahájila Severočeská vodárenská společnost (SVS) práce na úpravně vody Machnín, v dubnu začala stavba vodovodu v Chrastavě - Horním Vítkově. SVS připravuje ještě stavbu přivaděče, který přivede vodu z Machnína do obou příhraničních lokalit, náklady odhaduje na 400 milionů korun.

čtk