Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dnešní štědrovečerní pohádku režisér Karel Janák konečně natočil na Frýdlantu

24. 12. 2021 | 12:07

Co by to bylo za Vánoce bez pohádek! I letos o Štědrém večeru uvede Česká televize zbrusu nový příběh. Již tradičně se režie letošní vánoční pohádky Jak si nevzít princeznu ujal Karel Janák, v hlavních rolích se objeví Marek Adamczyk, Anna Fialová, moudré sudičky ztvární Iva Janžurová, Naďa Konvalinková a Daniela Kolářová. Točilo se i na hradě a zámku Frýdlant, jak jste si už bezpohyby všimli u četných upoutávek.

jak si nevzít princeznu
Foto z www.filmovamista.cz

Prince a princeznu pojí podobný problém, oba se chtějí zbavit sudby, která jim byla sudičkami předurčena. Princ Leopold (Marek Adamczyk) je hloubavý a uvážlivý, každý svůj životní krok pečlivě zvažuje a pravidlo dvakrát měř, jednou řež pro něj platí dvojnásob. Volný čas tráví především studiem.

Naopak princezna Josefína (Anna Fialová) je energická, nespoutaná až rebelská. Pro obě hlavní postavy je krajně nepříjemná situace, kterou sudičky předpověděly: že se jejich osudy spojí a stanou se manželi. Oba se tedy rozhodnou v této věci jednat: pomocí kouzelných hodinek se pokusí vrátit do minulosti a změnit věštbu. Ani jeden však netuší, jaké patálie jim cestování v čase způsobí.

Pohádka vznikala na hradě Pernštejn a na zámku Frýdlant. „Na zámku Frýdlant jsem už chtěl točit pohádku Nejlepší přítel. Objeli jsme víc hradů a zámků, ale Frýdlant byl pro nás nejlepší, dodává režisér Karel Janák. Zámek Frýdlant je na filmaře zvyklý, v minulosti se zde natáčela pohádka Rumplcimprcampr nebo Peklo s princeznou.

Karel Janák je rekordmanem mezi režiséry vánočních pohádek točených pro Českou televizi. Už jich natočil sedm.

www.filmovamista.cz

Frýdlantsko si filmaři vybrali již dříve

Zámek Frýdlant

Pamatujete na pohádku, jejíž jméno nejde pomalu ani vyslovit? Ano, Rumplcimprcampr! Pohádkové království – Velký Titěrákov se nachází na zámku Frýdlant a vládne mu král Valetýn (Július Satinský) a moudrá královna (Jiřina Bohdalová). A co princ Hubert (Ivan Hora)? Našel si i on konečně nějakou movitou princeznu a ujme se vlády? Ano, našel. Krásnou, ale chudou kozopasku Božidaru (Andrea Elsnerová). A co by to bylo za pohádku, kdyby se do toho nepřipletli podvodníci, kteří si myslí na trůn - falešná princezna Žaneta a její matka Matylda a Rumplcimprcampr. Ale jak už to tak v pohádkách chodí, dobro zvítězí nad zlem…

Zámek Frýdlant je i sídlem krále Bedřicha (Václav Postránecký) a jeho královny Viktorie (Zlata Adamovská) v pohádce Peklo s princeznou. Jejich syn Jeroným (Jiří Mádl) se má na základě dávného královského slibu oženit s princeznou Anetou (Tereza Voříšková) z vedlejšího království, ale moc se mu do ženění nechce a uteče do světa, kde se čirou náhodou s princeznou potká, jenže netuší, že je to ona. O humorné scény není v pohádce nouze, i peklo zakročí.

Lázně Libverda

Lázeňské městečko Džbery ve filmu Hostinec u kamenného stolu jsou ve skutečnosti Lázně Libverda. Pan rada Dyndera (ano, to je ten, co loudí) a jeho energická paní a dvě dcery, zasmušilý hostinský Šimon Tatrmuž (Saša Rašilov), kterému utekla žena s kočovným hercem, a dva synovci, Tomáš (Svatopluk Beneš) a Spytihněv (Rudolf Hrušínský), kteří se rozhodnou ujmout správy hostince, jenže spolu už léta nemluví - hlavní hrdinové komedie z roku 1948, která vypráví o úsměvných příhodách hostů lázeňského městečka.

Hejnice

Dramatický příběh z období 2. světové války, který vypráví osud Češky Helgy (Vilma Cibulková), která prožije milostný příběh s baltským šlechticem Arno von Lievenem (Václav Jiráček). Z krátkého vztahu se Helze narodí dcera Dorli (Ester Geislerová). Právě dítě se pro Helgu stává jediným smyslem života. Musí svou dceru ochránit a pokusit se přežít navzdory všem útrapám složité doby. Ačkoliv v příběhu okolí vystupuje jako moravské hory, filmaři si pro exteriér vybrali Jizerského hory. Jedna ze scén, kdy už je Dorli dospělá, se odehrává i v bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích (scéna, kdy přijde vyšetřovatel Dorli zatknout). Další místa natáčení byla např. na nádraží v Liberci, Mariánskohorských boudách, jezdecké cestě na Jizerce, Hodkovicích nad Mohelkou či v Návarově. Jako sanatorium byl použit bývalý Wolkerův ústav v Liberci.

www.mesto-frydlant.cz