Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí se po dvou letech rekonstrukce vrátily bohoslužby

30. 11. 2023 | 17:11

K bohoslužbám opět slouží bazilika v Jablonném v Podještědí na Liberecku, která patří mezi národní kulturní památky. Přes dva roky byla uzavřená kvůli částečné opravě za více než 60 milionů korun, většinu nákladů zaplatí církev z evropské dotace. Stavební práce skončily a dodělává se už jen expozice o svaté Zdislavě, řekl dnes ČTK děkan kláštera Pavel Mayer.

jablonné bazilika 2
Foto: Artur Irma

Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy je jednou z nejcennějších barokních památek v Libereckém kraji. Postavená byla v letech 1699 až 1729 a její vnitřní prostory jsou tvořeny soustavou elipsoidů. Nad středním z nich je 34 metrů vysoká kopule. Od října 2021 řemeslníci obnovovali právě její vnitřní část.

Bazilika v Jablonném v Podještědí, foto: Artur Irma"Pracovalo se od lucerny kopule, která je restaurovaná, až dolů," uvedl Mayer. Při rekonstrukci se dělaly i nové rozvody elektřiny, osvětlení i ozvučení. "Je to výrazně lepší, než bylo," uvedl Mayer. Nová je také výmalba lodi baziliky a dalších částí. Na pilastrech, což jsou napodobeniny sloupů, je tak opět mramorování a řemeslníci obnovili i zlacení v presbytáři.

Bazilika v Jablonném v Podještědí, foto: Artur IrmaPo opravě je rovněž část mobiliáře, konkrétně lavice z lodi baziliky, zařízení zákristie i presbytáře. Opravené je i podzemí, kde připravují dominikáni novou expozici o svaté Zdislavě. "Hotová by měla být do týdne či dvou," odhadl Mayer. Svatá Zdislava, která je patronkou rodiny, je s regionem spojená. Bazilika se nachází na místě, kde býval gotický kostel založený ve 13. století právě svatou Zdislavou. Šlechtična žila na nedalekém hradu Lemberk a proslula skutky milosrdenství, dobročinnosti a křesťanské lásky i svým léčitelským umem.

Bazilika v Jablonném v Podještědí, foto: Artur IrmaRozsah obnovy baziliky nebyl ale takový, jaký původně dominikáni zamýšleli. Důvody byly nižší získaná evropská dotace a nárůst cen stavebních materiálů a prací. Podle Mayera proto připravují II. etapu rekonstrukce, jež by měla mimo jiné zahrnovat renovaci čtyř vnitřních oltářů.

čtk