Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dvoudenní festival oživí genius loci polorozpadlého barokního kostela v Horním Vítkově

08. 07. 2019 | 19:42

Hledáte příjemnou alternativu k přelidněným, neosobním festivalům? Vydejte se na KUKOKLI 2019! Dvoudenní hudebně-divadelní festival od 12. do 13. července oživí polorozpadlý barokní kostel v Horním Vítkově u Liberce.

koukoliNew
Foto od autora TZ

KUKOKLI není jen o hudbě, divadle, dobrém jídle, ale i o okolní přírodě, která umocňuje genius loci historického místa.  KUKOKLI je také o snaze zpřístupnit mimořádně inspirativní prostor společným zážitkům, zachránit zapomenutý kostel a podpořit jeho opravu.

Červencový festival KUKOKLI (KULTURA KOSTEL KLID) je otevřen návštěvníkům všech generací. Vítány jsou i celé rodiny s dětmi, pro něž budou připravena divadelní představení a výtvarné dílny. Na pódiu se postupně vystřídají Cold Cold Nights, The Wild Roots, Bára Zmeková, Vepřové komety, Aiko, Koně a prase, Oops, D'Branx. A také divadelní představení studentů katedry alternativního a loutkového divadla DAMU.

„Program je sestaven z kapel a interpretů, kteří nás osobně baví, a to jak hudebně tak osobně, a kteří souzní s nevšední atmosférou kostela. Najdete v něm skladby, které vás probudí k tanci, písně k zasnění, pořádný kytarový nářez, klasické melodie k posezení nebo elektroniku k odreagování. Žánrově se pohybujeme na pestré paletě od alternative-rocku přes post-punk, funk, rock´n´roll,  indie-folk až ke klasické hudbě,“ upřesňuje Johanka Urbanová, jedna z hlavních organizátorek, a dodává: „Hudební program v kostele je doplněn o divadelní představení, slam poetry, autorská čtení a workshopy. Doprovodný program najdete buď venku v šapitó, nebo na louce.“

Projekt s názvem KUKOKLI založily studentky Johanka Urbanová a Miriam Macnerová Vilímová. Kostel v Horním Vítkově je zaujal hned při první návštěvě nejen sám o sobě, ale i díky manželům Kačani, kteří od roku 2000 památku spravují a pro její záchranu dělají maximum možného. Johanka s Miriam od první chvíle tušily, že kostel Navštívení Panny Marie je tím pravým místem pro uspořádání festivalu. Zároveň si přejí, aby se díky kulturnímu ožití kostel zviditelnil a byla tak větší šance získat finance na nákladné opravy a rekonstrukce. Postupem času zjistily, že samy dvě na organizaci festivalu nestačí, a tak přibraly další členy týmu, ochotné a schopné mladé lidi. Společným velkým snem je uspořádat festival na více místech najednou a upozornit tak na špatný stav chátrajících kostelů, které mají potenciál se opět stát místem pro společná setkávání. 

TZ