Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant bude hostit Mistrovství České republiky juniorů v discgolfu

07. 06. 2023 | 5:48

Dobrá zpráva pro Frýdlant i pro milovníky mladého sportu disgolfu – Frýdlant bude v červnu hostit na svém discgolfovém hřišti v areálu lesoparku Střelnice Mistrovství České republiky dětí do 15 let v discgolfu.

discgolf 12jamek 30A
archivní foto z frýdlantského discgolfového hřiště

Mistrovství ve Frýdlantu uspořádá discgolfový klub Hunters v termínu 24. – 25. června 2023 a frýdlantské discgolfové hřiště bude pro tento turnaj rozšířeno z 12 na 18 jamek. Frýdlant má přitom na MČR juniorů dvě velká želízka v ohni. O nejvyšší příčky budou bojovat i dva frýdlantští juniorští reprezentanti, bratři Jan a Jakub Vlčkovi, kteří už loni ovládli své kategorie a letos se pokusí tituly mistrů ČR v domácím prostředí obhájit.

„Discgolf je sport, který se hraje na speciálně navržených hřištích a je velmi podobný tradičnímu golfu. Hráči se snaží dostat frisbee disk do koše na co nejmenší počet hodů. Discgolf se na začátku dá hrát klidně s jedním diskem a naprostá většina hřišť je zdarma přístupná. V České republice je již více než 150 pevných hřišť, převážně v městských parcích. Jedná se tak o finančně nenáročný sport, ale přitom nabízí mnoho zábavy a pohybu na čerstvém vzduchu,“ vysvětluje Pavel Brückler z Discgolf Klubu Hunters.

Každé hřiště má určený počet jamek, nejčastěji 9, na kterých jsou umístěny koše. Cílem hry je projít celé hřiště s minimálním počtem hodů. Hráči se střídají v hodech, a to v pořadí dle umístění na předchozí jamce. Základním pravidlem je, že hráč musí hodit frisbee disk ze stanoveného místa, označeného jako teepad, a snažit se dostat disk co nejblíže k cíli. „Hráči mají na výběr několik různých disků, které mají různé vlastnosti a používají se v závislosti na situaci. Například pro kratší a přesnější hody se používají tzv. puttovací disky, zatímco pro delší hody se používají tzv. drivery,“ dodává Brückler.

Frýdlantské Mistrovství ČR je otevřené všem mladým discgolfistům a discgolfistkám. „Jedná se sice o mistrovství české republiky, ale turnaj je vhodný i pro děti, které s discgolfem začínají. Během turnaje budou k dispozici zkušení hráči, kteří dětem rádi poradí a pomůžou při hře. Bude se jednat o takovou „rodinnou“ akci, na které je vítán každý. Registrace je již otevřena a děti mohou soutěžit v různých věkových kategoriích do 15 let. Systém turnaje je takový, že v sobotu se budou hrát dvě kola (starší děti 18 jamek a mladší 12 jamek). V neděli pak bude finálové třetí kolo. Na sobotní večer jsme pro všechny účastníky připravili party s občerstvením a doprovodnými soutěžemi. Věříme, že si to všichni účastníci pořádně užijí,“ dodává ředitel turnaje.

Registrace na mistrovství ČR je otevřena zde:
https://idiscgolf.cz/turnaje/1158

Zakladatel a hlavní hybatel frýdlantského discgolfu Matěj Vlček by rád poděkoval všem partnerům, kteří se rozhodli turnaj podpořit. Díky nim se mohou všichni účastníci mistrovství těšit na bohaté odměny. „Rádi bychom poděkovali místostarostovi Frýdlantu Jiřímu Stodůlkovi, který nám vyšel při pořádání turnaje vstříc a zajistil skvělou podporu od města Frýdlant. Další poděkování samozřejmě patří všem partnerům, kterých je na discgolfové poměry opravdu hodně. Latitude 64°, Discgolf-Shop.com, Česká asociace discgolfu, EMJ Energomonráže, Kubát Energo, Formcad, Enwer, Mindok, lékárny Dr.Max, Zuca-kufry.cz, Procentrum design, Mobilplus, Vape catering, Bombus, Folda a Mocca.“

„V pátek odpoledne budeme navíc pořádat turnaj rodinných dvojic, kdy bude vždy hrát dítě společně s dospělým. Jedná se o takový doplněk mistrovství, ale tento turnaj mohou vyzkoušet i rodiny, které se hlavního turnaje neúčastní,“ dodává frýdlantský discgolfista Matěj Vlček, která stál spolu s manželkou u vzniku frýdlantského discgolfového hřiště. Právě na jejich popud ho město Frýdlant v roce 2019 vybudovalo a o dva roky později rozšířilo na současných 12 jamek.

Registrace na turnaj rodinných dvojic je otevřena zde:
https://idiscgolf.cz/turnaje/1280

Pavel Brückler/Discgolf Klub Hunters