Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlantem prošel v pátek veselý masopustní průvod v tradičních i netradičních maskách

19. 02. 2023 | 11:54

Veselý masopustní průvod prošel v pátek 17. února 2023 Frýdlantem. Desítky dětí v tradičních i netradičních masopustních maskách vyrazily v deset hodin dopoledne od základní školy v Husově ulici a za zpěvu písniček patřících k masopustu se vydaly k náměstí T. G. Masaryka. Tam pak masopustní veselí pokračovalo přímo před radnicí, kde se k němu připojilo i vedení Frýdlantu v maskách. Masopust jako každý rok uspořádala mateřská škola v Jiráskově ulici, která šla také v čele průvodu.

Masopust fr 2023 3
Foto: www.mesto-frydlant.cz

"Jsme nesmírně rádi, že se podařilo tradici masopustu ve Frýdlantě udržet i poté, co byla v roce 2021 přerušena opatřeními proti nemoci Covid-19. Už loni byla nit tradice navázána a letos se pokračovalo, jako by k žádnému přerušení ani nedošlo. Masopust se nesl vyloženě v uvolněné a radostné atmosféře," říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. 

K dětem z mateřské školy Jiráskova se přidaly i děti z ostatních budov mateřské školy a také děti ze základní školy a Základní školy speciální. "Jako v posledních letech pokaždé přispěli svou účastí i klienti a zaměstnanci Domova U Spasitele, které tentokrát doprovázeli i žáci Střední školy hospodářské a lesnické, kteří tam docházejí na praxi," dodal starosta Frýdlantu. 

"Počasí sice hrozilo deštěm a tak se ještě den před masopustem rozhodovalo, zda ho odložit nebo to risknout, ale nakonec nám nepršelo a všichni jsme si masopust užili. Po cestě jsme rozdávali kolemjdoucím masopustní dobroty a na náměstí se pak zpívalo a tancovalo, abychom si ten masopust s dětmi co nejlépe užili. Vždyť se na něj také už kolik dní pečlivě připravovaly. Učily se básničky, písničky, připravovaly si masky. Všem, kteří se na letošním masopustu podíleli, patří velký dík a děkujeme i všem rodičům, prarodičům i ostatním příchozím, že nás přišli na náměstí podpořit a poveselit se s námi," říká za organizující školku MŠ Jiráskova její vedoucí Michaela Fiedlerová. 

Také letos se do masopustního veselí před radnicí aktivně zapojilo i vedení Frýdlantu. "Už šestnáctým rokem si také my připravujeme převlek. Už jsme byli lesními správci, piráty z Karibiku, zahradníky a zahradnicemi a letos jsme se proměnili v indiány. Baví to děti i nás, je to příjemné zpestření tohoto zimního pošmourného období," říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka s tím, že se už teď těší na masopustní veselí v příštím roce. Kromě něj se do zahradnického oblékli také starosta Frýdlantu, tajemnice Městského úřadu Frýdlant a asistentky sekretariátu. 

Děti se s nimi uvidí zhruba za měsíc znovu, konkrétně 24. března, kdy budou z města vynášet Morenu. I této akce se vedení Frýdlantu aktivně účastní. Sraz dětí mateřských a základních škol bude také při akci Vynášení Moreny v 10.00 hodin u základní školy v Husově ulici, na náměstí dorazí průvod zhruba v 10.15 hodin a připraven je opět krátký program. Poté se děti vydají v průvodu k řece Smědé u kostela Nalezení sv. Kříže, kde hodí Moreny do vody, aby zima definitivně odešla z města. 

www.mesto-frydlant.cz