Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči byli vysláni na hranice, aby pomohli odběrovému místu v Hrádku, kde testují dopravce

15. 02. 2021 | 12:04

AKTUALIZOVÁNO: "Na základě požadavku hejtmana Libereckého kraje jsme nasazeni na hraničním přechodu v Hrádku nad Nisou-Oldřichově na Hranicích. Hasiči na místě zajišťují součinnost pro provoz odběrového místa antigenního testování pro dopravce," oznámil Hasičský záchranný sbor na svém twitterovém účtu.

hasTesty2
Foto: FB Liberecký kraj

"Nové, již druhé testovací centrum zahájilo provoz v Hrádku nad Nisou. Provozuje ho firma Smržo-Medic a nalézá se na výpadovce do Polska a Německa. Dnes je provozní doba do 22.00 hodin. V úterý 16. února od 06.00 do 22.00 hodin. Pendleři i řidiči kamionů zde mohou podstoupit antigenní testy, jednou za čtyři dny zdarma nebo jednorázově za 350 korun," informuje facebookový účet Libereckého kraje.

Hejtman LK na tiskové konferenci upřesnil, že do dnešních 10 hodin zde otestovali kolem 30 osob a nyní tu čeká do deseti kamionů, jejichž řidiči se musí nechat otestovat. Kraj má výhodu, že tu nejsou velké dálniční přechody jako v Karlovarském či Ústeckém kraji, kde od rána stojí kilometrové kolony.

aro

V Hrádku nad Nisou otevřeli druhé testovací centrum. Slouží řidičům kamionů na cestě do Německa

Nové, již druhé testovací centrum zahájilo provoz v Hrádku nad Nisou. Provozuje ho firma Smržo-Medic a nalézá se na výpadovce do Polska a Německa. Slouží pro řidiče kamionů; pendleři nechť v případě potřeby testu využijí již fungující odběrové místo v hrádecké sokolovně. Dnes, to jest v pondělí 15. února,  je provozní doba nepřetržitá. V úterý 16. února bude centrum fungovat od půlnoci do 22 hodin.

„Vývoj situace je nepředvídatelný, a proto se využití odběrového místa a počty i výsledky testů budou průběžně vyhodnocovat. Chtěl bych poděkovat Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje, Policii České republiky a především společnosti Smržo-Medic, která tuto odběrovou stanici rychle a pružně zprovoznila. Dík patří v neposlední řadě také městu Hrádek nad Nisou za pomoc s přípravou," uvedl hejtman Martin Půta.

Řidiči kamionů zde mohou podstoupit antigenní testy, jednou za čtyři dny zdarma nebo jednorázově za 350 korun. Během pondělního dopoledne odbavilo testovací místo několik desítek kamionů, přičemž jeden test vyšel pozitivně. „Budeme tady dle potřeby, vše se bude rozhodovat operativně na základě aktuálního vývoje epidemické situace," řekl Jan Hamřík ze společnosti Smržo-Medic.

Ve Spolkové republice Německo platí celostátní zákaz vstupu z České republiky. Z tohoto zákazu existuje jen několik málo výjimek. Ty mají například osoby s bydlištěm v Německu, pracovníci v nákladní dopravě nebo pracovníci ve zdravotnictví.

LK/Jan Mikulička

Foto: FB Liberecký kraj

Hranice obou sousedních zemí mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody.

Foto: FB Liberecký kraj

Výjimku z opatření mají také někteří pendleři. Na základě celoněmeckého nařízení dostali původně výjimku jen zdravotníci. Sasko rozhodlo, že vlastním zemským nařízením na seznam výjimek přidá ještě pracovníky v zemědělství, zejména v živočišné výrobě. Bavorsko se rozhodlo pro volnější přístup s tím, že budou moci dojíždět všichni pendleři, které zaměstnavatel označí za nezbytné. Od středy má Německo umožnit denní dojíždění za prací všem důležitým profesím.

Na dálnicích D5 a D8 před hranicemi do Německa se od časného rána tvoří mnohakilometrové kolony. Dnes je první pracovní den, kdy platí přísné německé kontroly kvůli nepříznivé epidemické situaci v Česku.

čtk