Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejnice dokončují výstavbu mateřské školy za 70 milionů. Šest oddělení pojme až 155 dětí

19. 10. 2020 | 16:27

Hejnice na Liberecku dokončují výstavbu mateřské školy zhruba za 70 milionů korun. Hotová by měla být ještě letos. Děti ze dvou jiných školek by se tam měly přestěhovat od ledna příštího roku. ČTK to dnes řekl starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

díte zima
ilustrační foto

V nové školce bude šest oddělení, která pojmou až 155 dětí. Pro potřeby třítisícového města bude její kapacita dostatečná, podle starosty se zatím počítá s využitím pěti oddělení a jedno bude rezervní. "Abychom nemuseli za rok či dva řešit, zda přistavovat," uvedl Demčák. Jednotlivá oddělení jsou určená až pro 28 dětí a jedno bude speciálně vyčleněné pro děti mladší tří let. Jeho kapacita bude maximálně 15 míst.

Školku ve městě v podhůří Jizerských hor dělníci staví od léta loňského roku. Radnice na ni získala dvacetimilionovou státní dotaci. Nová budova nahradila původní školku, která se musela zbourat. Šlo o dřevostavby ze 70. let minulého století, které byly za hranicí životnosti. Jejich demolice byla součástí výstavby nové školky. Při bouracích pracích se zjistilo, že v konstrukci původní školky byl azbest a nevhodné bylo i podloží. "Původní byla na nějakých pískových základech, takže se muselo měnit," uvedl starosta.

Po stavební stránce je podle něj školka už takřka hotová. "Dodělává se fasáda, poslední strana. A budou se montovat poslední únikové schody, které jsou tady složené. To se během tohoto týdne nejspíš dokončí," řekl Demčák. Uvnitř se podle něj čeká až vyschnou podlahy, což nyní komplikuje vlhkost. "Kvůli špatnému počasí to jde pomaleji," dodal. Po vyschnutí podlah se podle něj začne pokládat lino. Hejnice už také vybraly v soutěži firmu, jež dodá vnitřní vybavení, jako je nábytek, koberce či lehátka pro děti. Uvnitř by vše mělo být podle starosty hotové do poloviny listopadu. Hračkami a dalšími věcmi se bude školka vybavovat v prosinci.

čtk