Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejnice varují před falešnými vstupenkami na víkendové slavnosti, je jich až 1000

02. 07. 2019 | 16:46

Hejnice na Liberecku varují před prodejem falešných vstupenek na městské slavnosti, které se konají o tomto víkendu. Podle starosty Jaroslava Demčáka jich mohlo být vyrobeno až 1000, řada lidí si je už zakoupila. Vedení města se kvůli tomu obrátilo na policii, která se tím zabývá pro podezření ze spáchání podvodu. Vstupenka na sobotní koncert v rámci slavností stojí 300 korun, falešnou lze pořídit podle starosty za 100 až 150 korun.

Hejnické slavnosti 2018 055
Foto: www.mestohejnice.cz

Od pravých jsou falešné vstupenky těžko rozpoznatelné. "Mají pouze rozmazaný potisk černého písma a loga," uvedl Demčák. Poznat se dají i podle číslování, falešné začínají trojčíslím 046. Podle zjištění starosty je podvodníci prodávali po celém Frýdlantském výběžku, například i v Bílém Potoce, Frýdlantu či Novém Městě pod Smrkem. "Navlékli to na to, že Poláci ve fabrice vstupenky nevyužili a vrátili. A tomu lidé věřili," řekl Demčák.

Policie zatím neví, kolik falešných vstupenek se dostalo mezi lidi a jaká je škoda. "K zjištění celkového počtu falešných vstupenek dojde až na místě konání, kdy se předpokládá příchod lidí, kteří si je mohli zakoupit," řekl ČTK mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský.

Na sobotní placenou část slavností s koncertem skupiny Mandrage či vystoupením zpěváka Sebastiana podle starosty nevpustí lidi s falešnou vstupenkou. "Přemýšleli jsme o tom, ale my jsme ty lidi nepodvedli a nevím, co bychom řekli ostatním, kteří si koupili pravý lístek. Zlegalizovali bychom jen kšeft podvodníkovi," řekl. Podle jeho informací navíc každý, kdo si falešnou vstupenkou pořídil, ví, od koho ji koupil.

Falešné vstupenkyObává se ale toho, že i tak utrpí pověst slavností a navíc organizátoři přijdou o část tržeb. "Bojíme se toho, navíc musíme dělat zbytečnou práci navíc a sehnat i security na vstupy. Protože tušíme, že děvčata, která vstupy obsluhují, by si mohla zažít peklo od podvedených lidí," řekl Demčák. Slavnosti v třítisícovém městě z podhůří Jizerských hor v minulých letech podle něj navštěvovalo 10.000 až 15.000 lidí, z nichž si vstupenku na koncert kupovalo 1500 až 2500. Falešné vstupenky se podle starosty zřejmě objevovaly i dříve, nikdy ale v takovém množství. "Myslím, že jednotkově si někdo vyrobil fake, který nebyl poznat. Tady se ale bavíme o stovkách kusů, kdy nešlo o to něco ušetřit, ale vydělat," dodal.

čtk