Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman vyhlásil stav nebezpečí pro obec s rozšířenou působností Frýdlant. Týká se 18 měst a vesnic a zhruba 24 tisíc obyvatel

15. 09. 2024 | 21:43

AKTUALIZOVÁNO: Stav nebezpečí kvůli záplavám vyhlásil dnes od 17:00 hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) pro 18 obcí ve Frýdlantském výběžku. V území spadajícím pod Frýdlant žije zhruba 24.000 obyvatel. Nebezpečí zde bude platit do odvolání. Novináře dnes o tom informoval hejtman.

povRaspenava2
Velká voda v Raspenavě. Ve fotogalerii dole aktuální Višňová, Raspenava a Frýdlant. Foto: Artur Irma + FB Liberecký kraj

Shrnutí krajských hasičů za neděli 15.9.:

evidujeme 444 událostí. 4x DN, 433x technická pomoc (odstranění stromů, čerpání, monitoring, protipovodňová opatření), 6x záchrana osob a zvířat, 1x planý poplach.

V Semilech jsme dnes zachránili jednu osobu z řeky Jizery. Předali jsme ji do péče ZZS.

Zdroj: X/HZS LK

"Nyní nemáme k dispozici zřetelnou predikci počasí, která by znamenala pokles toků do dnešních večerních hodin. Hlavním důvodem vyhlášení stavu nebezpečí je možnost evakuovat občany z těch nejohroženějších míst," uvedl hejtman. V regionu bylo zatím evakuováno přes 50 lidí z Višňové, Bulovky a Raspenavy.

Do Frýdlantskému výběžku na Liberecku stékají srážky ze severní části Jizerských hor. V předchozích dvou dnech tam napršelo skoro 240 milimetrů a dnes dalších zhruba 90 milimetrů. Hlavním tokem ve výběžku je Smědá, která je od rána na třetím povodňovém stupni a její hladina je výše než v sobotu.

Situace ve výběžku byla dnes horší než naznačovala předpověď. "Celý den tady pršelo, přestože bylo predikováno bez deště," řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Pršet by podle něj mělo nadále. "Boční přítoky budou Smědou dotovat, de facto vodoteče už nejsou schopny pobrat veškeré srážky a voda stéká z luk a polí," dodal.

K tomu, aby lidé z ohrožených míst na Frýdlantsku sami odešli do bezpečí, vyzval dnes i krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec. "Samozřejmě, pokud je někdo na kopci, tak není potřeba se evakuovat, ale jedná se opravdu o ty nemovitosti, které ti lidé znají a znají to z předchozích povodní. Tak prosím nečekejte, že ta situace bude lepší," řekl.

Ve Višňové dnes evakuovali 33 lidí z 15 domů, v Bulovce 16 z šesti domů. "Odešli sami preventivně," uvedla starostka Bulovky Romana Šidlová. Podle ní mají seznam ještě asi deseti lidí, kteří žijí v oblasti, kde hrozí záplavy. V Raspenavě dnes preventivně evakuovali hasiči dvě seniorky.

Frýdlantský výběžek je v Libereckém kraji nejvíce zasaženou oblastí. Višňová je odříznutá od okolí a neprůjezdná byla odpoledne silnice II. třídy od Raspenavy přes Hejnice na Bílý Potok. Uzavřené byly i některé další silnice. Na třetím stupni jsou na Frýdlantsku nejen Smědá, ale i další toky – Řasnice, Oleška, Bulovský a Sloupský potok.Bílý Potok, foto z FB Liberecký kraj

Vyhlášení stavu nebezpečí umožní evakuaci obyvatelstva z ohrožených míst na základě rozhodnutí velitele zásahu, starosty obce nebo hejtmana. "A druhé opatření, které budeme asi potřebovat využít, je také nařízení toho, aby lidé nevstupovali na místa, která nejsou bezpečná nebo která mohou být v dalších hodinách ohrožena," dodal hejtman.

čtk

Seznam měst a vesnic obce s rozšířenou působností Frýdlant

Bílý Potok, Bulovka, Černousy, Dětřichov, Dolní Řasnice. Frýdlant. Habartice. Hejnice, Heřmanice, Horní Řasnice. Jindřichovice pod Smrkem. Krásný Les. Kunratice, Lázně Libverda, Nové Město pod Smrkem. Pertoltice, Raspenava. Višňová

Povodeň v Raspenavě, foto Artur Irma

V praxi znamená vyhlášení stavu nebezpečí tyto pravomoci:

- evakuaci obyvatelstva z míst ohrožených povodní na základě rozhodnutí velitele zásahu, starosty obce nebo hejtmana,

- zákaz vstupu, pobytu a pohybu osob na místech a územích zasažených nebo bezprostředně ohrožených povodní, nebo na místech, která stanoví velitel zásahu, starosta obce nebo hejtman,

- pracovní povinnost, pracovní výpomoc nebo poskytnutí věcného prostředku pro řešení krizové situace, dle konkrétních požadavků velitele zásahu, starosty obce, nebo hejtmana,

- bezodkladné provádění staveb, stavebních prací, terénních úprav nebo odstraňování staveb anebo porostů za účelem zmírnění nebo odvrácení ohrožení vyplývajícího z krizové situace, dle konkrétních požadavků velitele zásahu, starosty obce, nebo hejtmana, zabezpečení náhradního způsobu rozhodování o dávkách sociální péče a jejich výplatě, osobám postiženým povodní,

- hlášení přechodné změny pobytu osob řízeně nebo samovolně evakuovaných.

LK/Filip Trdla

Nedělní sizuace ve Višňové, foto Artur Irma

Višňová na Liberecku je kvůli záplavám opět odříznutá, 33 lidí evakuovali

Višňová ve Frýdlantském výběžku je stejně jako v sobotu odříznutá od zbytku Libereckého kraje, zaplavené jsou všechny přístupové silnice. Své domovy muselo v obci u hranic s Polskem dnes navečer opustit 33 lidí. Jsou z 15 domů v Předláncích a z Poustky. ČTK o tom informoval starosta Višňové Michal Scheidl.

"Pětadvacet lidí odešlo samovolně, zajistili si ubytování u příbuzných a kamarádů. Ostatní jsme evakuovali řízeně," uvedl starosta. Podle něj to zatím vypadá, že nikoho dalšího nebudou muset evakuovat. "Podle modelu Českého hydrometeorologického ústavu to vypadá, že to nejhorší už máme za sebou," řekl Scheidl. Nadále je podle něj ale v obci hladina řeky Smědá výrazně nad normálem. "Řeka sice klesá, ale bohužel víc nás zásobují potoky," dodal.

Foto z Višňové Artur Irma

Už v sobotu se rozvodněná Smědá dostala do tří domů, z jednoho z nich hasiči evakuovali dva lidi. Přes noc voda opadla, dnes je ale hladina řeky ještě výše než v sobotu. Na měřicí stanici ve Višňové - Předláncích kulminovala Smědá v sobotu v 11:00 na 280 centimetrech, dnes se drží od 17:00 na 284 centimetrech. V části Minkovice kulminovala Smědá v 17:00 na 357 centimetrech a ve Vísce skoro na čtyřech metrech. "Byli jsme o 70 centimetrů výš než včera (v sobotu)," dodal starosta. Před 20:00 měla Smědá v Minkovicích 333 centimetrů a ve Vísce 372 centimetrů.

Dopravu v obci zajišťuje evakuační tatra hasičů a další technika pro převoz lidí přes uzavřené komunikace. Dnes je v obci také sanitka záchranné služby. Průjezdné nejsou silnice z Předlánců do Višňové, z Vísky do Minkovic ani z Poustky do Minkovic.

Foto z Hejnic a FB Libereckého kraje.

Višňová na svém webu informovala, že v pondělí bude kvůli povodním uzavřená základní škola. "Prosíme rodiče, aby si pokud možno nechali děti doma. Pro ty, kteří tuhle možnost nemají, bude otevřena družina v budově mateřské školy od 6:00 do 16:00. Mateřská škola bude v běžném provozu," uvádí obec.

Řeka Smědá působí problémy i v Hejnicích, Raspenavě a Frýdlantu, zatopené jsou v těchto městech zejména některé komunikace. V Raspenavě evakuovali preventivně dvě ženy ve věku zhruba 90 let, některé nemovitosti jsou zatopené.

čtk