Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hlavní přístupová cesta na hrad Grabštejn bude na začátku sezony uzavřená

18. 03. 2023 | 10:52

Na všech státních hradech a zámcích v Libereckém kraji budou letos pokračovat dílčí opravy. Z pohledu návštěvníků největší komplikací na začátku sezony bude uzavření hlavní přístupové cesty k hradu Grabštejn na Liberecku v souvislosti s výstavbou vodovodní přípojky a čistírny odpadních vod. Vyplývá to z informací od regionálního ředitele Národní památkové správy Miloše Kadlece.

grabstejn,exterier z dronu
archivní foto pořízené z dronu

Příhraniční hrad nedaleko Hrádku nad Nisou bude od zahájení sezony 1. dubna zřejmě po celý měsíc přístupný pouze od Chotyně. Odtud vede nahoru k hradu klikatá zelená turistická cesta, která není vhodná pro kočárky.

Staveništěm budou na začátku sezony procházet návštěvníci také cestou k zámku Lemberk v Jablonném v Podještědí, kde řemeslníci od minulého roku za více než 18 milionů korun opravují vstupní objekty. Zcela uzavřený bude Lemberk na přelomu dubna a května. Důvodem ale nebudou stavební práce, nýbrž natáčení filmu. "Bude to od 29. dubna do 5. května, a to v souvislosti s natáčením pokračování velice oblíbeného filmu, který si získal řadu obdivovatelů, a to je Aristokratka," uvedl Kadlec.

Na Bezdězu na Českolipsku bude pokračovat loni zahájená výstavba nové nákladní lanovky za bezmála 29 milionů korun. "Pevně věřím, že se podaří v letošním roce dokončit. Máme tam spoustu problémů s dopravou materiálu, takže budeme využívat pro jeho dopravu i trochu netradičního způsobu na památkových objektech, a to je vrtulník," uvedl Kadlec. Na Bezdězu v dubnu navíc začne restaurování výmaleb Rytířského sálu pod ochozem věže.

Zámek Zákupy na Českolipsku do letošní hlavní části sezony vstoupí s opravenými chodbami ve východním křídle, kde byly zrestaurovány nástěnné a nástropní malby, dveřní fládry a parketové podlahy. Na zámku se bude letos opravovat střecha takzvaného Švýcarského domku v parku, pokračovat bude obnova jižního křídla hospodářského dvora, která si vyžádá zhruba čtvrt miliardy korun.

Na Troskách v Českém ráji budou letos na podzim řemeslníci pracovat na odvodnění věže Baba, aby se zamezilo zatékání do konstrukcí a skály. Pro příští rok je v plánu výstavba nového ochozu na věži Baba a v projektové fázi je příprava nových toalet, pokladny a zázemí hradu.

Na zámku Sychrov nedaleko Turnova budou letos řemeslníci dokončovat opravu střechy východního křídla budovy a začnou s obnovou litinového oplocení zámecké zahrady. Na zámku Hrubý Rohozec v Turnově se částečné opravy dočká zámecká zeď a část vnější fasády zámku.

Na zámku a hradu Frýdlant na Liberecku budou restaurátoři od dubna pokračovat v obnově sgrafit. Na září je plánována rekonstrukce střechy starého zámku, jejíž součástí bude oprava oken na celé prohlídkové trase.

čtk