Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horská služba má v Lázních Libverda novou služebnu. Klienty jsou hlavně bikeři, kteří jezdí po úbočích Smrku

14. 05. 2024 | 5:00

Lázně Libverda byly od druhé poloviny 18. století tichým lázeňským městečkem, ve kterém se léčili klienti s obtížemi s pohybovým aparátem, srdcem a oběhovým systémem.

horská služba 1 libverda-img-20240502-wa0005.fitbox.x1280.y1280.r0.q85.nr0.me2
Foto - zdroj: www.horskasluzba.cz

Rok 2008 přinesl do poklidné obce v severní části Jizerských hor řinčení řetězů, zvuky brzd a oddychování cyklistů, kteří si začali užívat nově vzniklých single tracků. Celý bikový areál se započal v té době rozvíjet na úbočích hory Smrk, díky spolupráci hned několika subjektů, měst a obcí v přilehlém okolí.

Horská služba zareagovala na nově vzniklou situaci a aby dokázala poraněným cyklistům poskytnout rychlou a profesionální pomoc začala provozovat prozatimní služby v areálu Vzlet, který jí poskytlo město Libverda. Přesun do prostor Bikecentra Libverda znamenal posun, ale cyklistů přibývalo a stejně se zvyšovala intenzita výjezdů záchranářů. Brzy se tato lokalita stala jedinou, kde byli zaměstnaní letní sezónní pracovníci horské služby. Prozatímní podmínky v počátcích záchranářům postačovaly.

Foto - zdroj: www.horskasluzba.czDalší a další single tracky rozbrázdily okolní svahy a dnes již asi není ani jeden milovník cyklistiky, který by do bikového ráje v okolí Libverdy nezavítal. Záchranářům práce přibývalo a bylo třeba postavit moderní zázemí, které umožní vyjíždět k zásahům, postarat se o zraněné na ošetřovně do příjezdu záchranné služby, anebo jim poskytnout finální ošetření.

Nová služebna je hotová. Již slouží cyklistům, turistům a návštěvníkům lázeňského města a jeho okolí.

Fotografie v příloze jsou z oficiálního otevření, které proběhlo 1. května 2024. Záchranáři mají konečně důstojné zázemí, které je pro jejich práci tolik důležité.

www.horskasluzba.cz