Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrádek nad Nisou chce na Trojmezí postavit most alespoň do Německa. Měl by stát 20 milionů

17. 08. 2021 | 13:31

Hrádek nad Nisou na Liberecku chce v místě, kde se spojují hranice tří zemí, postavit do několika let most mezi Českem a Německem. Jedná o tom s Žitavou, posuzují se tři varianty. Cena by neměla přesáhnout 20 milionů korun, řekl dnes ČTK starosta Hrádku Josef Horinka. Náklady by podle něj chtěli zaplatit z přeshraničního česko-saského dotačního programu.

Trojzemí
archivní ilustrační foto

Jde o náhradní variantu ambicióznějšího projektu, jehož cílem byla výstavba mostu spojující na bodu Trojmezí všechny tři země, tedy Česko, Německo a Polsko. V plánu bylo, že symbolicky by se tři větve mostu vedoucí z každé země měly spojit uprostřed řeky Nisa. Kvůli financím ale tento záměr loni zkrachoval. Původním záměrem bylo postavit prostou lávku, kvůli nestabilnímu podloží ale bylo nutné projekt přepracovat a odhadovaná cena na výstavbu mostu narostla čtyřnásobně na 4,8 milionu eur (126 mil. Kč). Šance získat tak velkou dotaci byla takřka nulová.

Mnohem reálnější je symbolické propojení tří států zajistit za pomoci tří samostatných mostů. Česko s Polskem propojuje už řadu let alespoň dřevěný mostek nad Oldřichovským potokem, jenž se u Trojmezí vlévá do Nisy. Spojení pro Česko i s Německem by měla zajistit připravovaná výstavba mostu přes Nisu. Podle Horinky si zastupitelé Hrádku z navržených variant v nezávazném a orientačním hlasování už jednu vybrali. "Nám se líbí obloukový most," uvedl.

Dalšími navrženými možnostmi jsou visutý a zavěšený most. Hrádek nyní čeká, jakou variantu si vybere Žitava. "Pokud se shodneme, nechali bychom si co nejdříve zpracovat projektovou dokumentaci," uvedl hrádecký starosta. V takovém případě předpokládá, že stavět by se mohlo v roce 2024. Pokud se s Žitavou neshodnou, budou muset podle Horinky hledat nějaký kompromis. Hrádecký starosta míní, že v budoucnu by mohl vzniknout i most spojující Polsko a Německo. Jednou z možností je, že by se mezi těmito zeměmi obnovil takzvaný Nebeský most, který byl po proudu Nisy 200 metrů od bodu Trojmezí.

čtk