Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonné v Podještědí opravuje horní část náměstí za 24 milionů korun. Kašna bude nová

18. 01. 2023 | 5:50

Jablonné v Podještědí na Liberecku opravuje horní část náměstí za 24 milionů korun. Nová bude kašna, úpravy čekají i další části centrálního parku a jiné budou také povrchy chodníků. Práce začaly ke konci loňského roku, hotovo by mělo být letos na podzim. ČTK o tom informoval starosta města Jiří Rýdl (SK Podještědští Pardálové).

jablonne podjestedi-bazilika
Dominanta Jablonného v Podještědí, foto archiv

Obnova horní části náměstí navazuje na úpravy centra třiapůltisícového města v předchozích letech. Úpravy dolní části náměstí dokončila radnice před pěti lety při rekonstrukci krajské silnice, jež vede centrem města. "A tato druhá polovina se nesvezla s tou první částí, protože tam nebyly hotové inženýrské sítě. Ty se dělaly teprve předloni, v roce 2021, to znamená kanalizace, voda, plyn, elektřina," uvedl starosta.

Úpravy horní části náměstí jsou podle něj rozdělené do několika etap. V nynější první etapě stavbaři pracují v části kolem morového sloupu. "Pak, až se tato dokončí, někdy na jaře, tak by se mělo pokračovat v části kašny. To znamená, že by se měla demontovat stávající stará kašna a dělat nová technologie s výstavbou nové kašny včetně revitalizace zeleně centrálního parku," řekl starosta. V poslední etapě řemeslníci mimo jiné položí nové povrchy chodníků a dalších komunikací, zmizet by tak měl asfalt. "Vše by mělo jít do kamenné dlažby," dodal Rýgl.

čtk