Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jak se pracuje na farmě? Raspenavský Selský dvůr láká na agroturistiku

24. 07. 2019 | 8:02

Oblíbenou agroturistiku si lze užít v Libereckém kraji také na Frýdlantsku. V severním podhůří Jizerských hor, ve městě Raspenava, se nalézá penzion Selský Dvůr. Kdo chce, může si tu vyzkoušet, jak se postarat o zvířata, která tu chovají.

Raspenava (2)
Foto: LK

Jsou to koně, krávy, ovce, kozy, králíky, slepice i včely. „Každý si tak může udělat obrázek o tom, že život na farmě rozhodně neodpovídá romantickým představám, ale že je to především každodenní práce od rána do večera,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. A nejen udělat obrázek; pokud si bude chtít zájemce odpočinout třeba od celoroční duševní práce, na farmě mu nabídnou možnost pomoci s péčí o hospodářská zvířata či s jinou činností.

Selský Dvůr, Rapenava, foto: LKPenzion se nachází v objektu bývalého statku, který byl postaven v první polovině 19. století. Areál se zemědělskými budovami sloužil přibližně do sedmdesátých let století minulého. Nyní všechny objekty procházejí postupně citlivou rekonstrukcí s důrazem na zachování tradic i ekologických zásad. Je zde možné zajistit ubytování si s kompletním servisem, přičemž pro děti tu mají zahradu s hřištěm.

Samo Frýdlantsko je ostatně jako stvořené pro rodinnou dovolenou s malými dětmi. Jsou tu Lázně Libverda s Obřím sudem, poutní chrám v Hejnicích, frýdlantský zámek a unikátní betlém a mnoho dalšího. V regionu jsou velmi dobré terény pro turistiku a cykloturistiku, ale i možnosti koupání. V zimě je na Frýdlantsku dobrý přístup na běžecké tratě, v dojezdu jsou také tratě sjezdové.

LK/Jan Mikulička