Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kapacita ve frýdlantských školkách nestačí, město otevře v únoru 2023 nové oddělení

31. 07. 2022 | 15:54

Prvního února 2023 otevře Město Frýdlant pro předškolní děti nové oddělení mateřské školy ve Frýdlantě. Jeho kapacita bude 24 míst a sídlit bude v provizorních prostorách v prvním patře základní školy T. G. Masaryka v Bělíkově ulici. K vytvoření nového oddělení mateřské školy v rámci ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant přistoupilo město poté, co zájem o umístění předškolních dětí poměrně výrazně přesáhl stávající kapacitu v současných odděleních mateřské školy.

děti holky dvě children-1869265 1280
Ilustrační foto

„V rámci květnového zápisu do mateřské školy muselo být odmítnuto 28 dětí, z toho 17 případů byly děti, kterým ještě do 1. 9. 2022 nebudou tři roky a ze zákona nárok na přijetí neměly a dalších 11 dětí jsou děti, které nemají ve Frýdlantu trvalý pobyt,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer. Město Frýdlant situaci vyřešilo zřízením nového oddělení školky. „Zastupitelstvo města se rozhodlo podpořit rodiny s dětmi, aby mohly maminky nastoupit do práce s vědomím, že je o jejich děti dobře postaráno, a schválilo na svém červnovém zasedání rozšíření stávající kapacity školky o jedno plnohodnotné oddělení. To začne fungovat 1. února příštího roku,“ říká místostarosta Frýdlantu.

„V novém oddělení školky budou umístěné děti, které byly při květnovém zápisu odmítnuty a které mají trvalý pobyt ve Frýdlantu. Už jsme jejich rodiče oslovili. Teprve pokud by tyto děti nepokryly celou kapacitu školky, budou místa doplňována dětmi z okolí,“ vysvětluje ředitel ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Mgr. Bc. Petr Kozlovský.

Zastupitelstvo města schválilo na svém červnovém zasedání také finance na vybavení a úpravu prostor nového oddělení školky ve výši 1 milion korun. „V současné době probíhá výběrové řízení na dodávku nábytku a potřebného vybavení prostor, kde bude ještě před jejich instalací vyměněna podlahová krytina a místnosti budou vymalovány,“ doplňuje ředitel Kozlovský. Větší stavební ani jiné úpravy budoucí oddělení nové školky nepotřebuje. „Proběhla zde kontrola Krajské hygienické stanice, která prostory shledala jako vyhovující a v pořádku. Ostatně školka zde nedávno fungovala, využívali jsme tyto prostory jako provizorní pro oddělení jednotlivých pracovišť v době, kdy se tato pracoviště rekonstruovala,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu.

O děti budou v novém oddělení pečovat dvě učitelky, děti budou při pobytu venku využívat jak hřiště mateřské školy v Bělíkově ulici v podstatě naproti přes ulici a také Rákosníčkova hřiště, hřiště s umělou trávou v bezprostředním sousedství a areálu lesoparku Střelnice.

„Naším cílem je, aby byl projekt nového oddělení mateřské školy trvale udržitelný, aby se školka o toto oddělení rozšířila nastálo. Jedním z úkolů zastupitelstva vzešlého z podzimních voleb proto bude, najít místo, kde bude toto nové oddělení sídlit posléze natrvalo. Variant je několik, ale to rozhodnutí už musejí učinit nově zvolení zastupitelé,“ uzavírá místostarosta města Dan Ramzer.

www.mesto-frydlant.cz