Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Knihovnu s atypickou čelní fasádou, jež připomíná police s knihami, si zájemci prohlédli už ve svátek

28. 10. 2019 | 12:03

V příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku zahájí ve středu po roční odmlce provoz městská knihovna. Je v nových prostorách, jež nabízejí širší využití. Přestěhovala se z historické Schubertovy vily do atypické novostavby na místě bývalých pekáren v centru města. Knihovna stála 17 milionů korun, z toho 15 milionů byla stavba a dva miliony vybavení, řekl ČTK starosta města Josef Horinka.

HrádekKnihovna
Foto: Město Hrádek

Knihovnu s atypickou čelní fasádou, jež připomíná police s knihami, si dnes mohli prohlédnout zájemci při dnu otevřených dveří. Není to jediný nezvyklý prvek nové budovy. Uvnitř jsou citáty spojené s knihami, které jsou odlité do betonových zdí. Grafiky na podlaze připomínají, že knihovna stojí na místě, kde býval hřbitov. Archeologové při výkopových pracích nalezli i kosterní ostatky. "Domluvili jsme se, že jednu z koster odešleme na DNA, abychom věděli, jací předci v Hrádku žili," uvedl starosta.

Městská knihovna v osmitisícovém Hrádku léta sídlila v památkově chráněné Schubertově vile. Musela ji ale loni v říjnu opustit, protože cennou stavbu z roku 1924 přestavuje město na komunitní centrum. Nově postavená knihovna přiléhá k multifunkčnímu centru Brána Trojzemí. Prostory jsou menší než ve vile. "Řada lidí měla pochybnosti, zda se tam vše vejde, ale kapacita byla samozřejmě naplánovaná tak, aby se to tam vešlo a měli jsme ještě rezervu do dalších let," řekl Vít Štrupl, ředitel multifunkčního centra Brána Trojzemí, které knihovnu provozuje.

Nové prostory jsou podle něj kompaktnější, útulnější a přehlednější. Tím, že se stala knihovna i součástí multifunkčního centra, rozšíří se nabídka akcí. "Počítáme s tím, že budeme dělat akce, které se běžně v knihovnách dělají. Ať už jsou to autorská čtení nebo besedy se spisovateli, akce pro děti, což jsme ve vile dělali dost omezeně," uvedl Štrupl. Věří, že návštěvníků přibude. Knihovna má zhruba 600 čtenářů, kteří mají k dispozici zhruba 23.000 titulů. Knihovna stěhováním přešla na novější verzi knihovnického systému, kompletní nabídku knih mají čtenáři na internetu a mohou si tituly rezervovat i přes mobilní telefony online.

čtk