Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Křižovatka Rádelský mlýn bude uzavřena do listopadu 2021, o sedm měsíců kratší dobu oproti původnímu plánu

04. 03. 2020 | 13:06

AKTUALIZOVÁNO: Křižovatka Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu bude kvůli rekonstrukci zavřená od 29. března do 30. listopadu 2021. Dodavatelé původně žádali o sedm měsíců víc. Krajský úřad Libereckého kraje ale při povolování uzavírky zohlednil zkušenosti z jiných staveb a také velké množství dalších plánovaných akcí zejména v Jablonci nad Nisou.

radelMlynMad2
Foto z jedoucího auta: Mad

Novináře o tom dnes informoval vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Uzavřené bude odbočení na silnici I/65 na Jablonec a nájezd. Z Liberce na Prahu bude průjezd s omezením zachován.

Jan Wohlmuth z liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic řekl, že nezbývá než rozhodnutí respektovat. "Budeme se snažit ten termín dodržet, na prvním místě je ale kvalita, dodržení technologických postupů a hlavně bezpečnost," řekl. Kraj schválil tři objízdné trasy pro cestu na Jablonec a Rychnov u Jablonce - jedna povede přes Liberec, další přes Železný Brod a Pěnčín a třetí přes Železný Brod, Tanvald a Smržovku. "Mimo tyto trasy budou komunikace osazeny dopravními značkami zakazujícími vjezd kamionů nad 12 tun," upozornil Čáp.

Křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy, dnes je součástí mezinárodní silnice E442. Po silnici I/35 podle posledního sčítání denně projede přes 33.000 aut a po silnici I/65 přes 12.350 automobilů za den. Rekonstrukci křižovatka nutně potřebuje. "Od roku 2012 se tam stalo 151 nehod, při každé třetí byl někdo zraněn. Smrtelná nehoda tam nebyla, v posledních letech tam nehod přibývá," řekl vedoucí krajské dopravní policie Jaroslav Řehák.

Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti. Z nynější dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka. Podle smlouvy má rekonstrukce trvat 854 dní, stavební práce by tak měly skončit až v červenci 2022. "Zkrácení uzavírky nás překvapilo. Ta stavba je velice složitá, náročná a má několik etap a záludností, bude se dělat za provozu a musíme dodržet všechna pravidla," řekl za dodavatele ředitel libereckého závodu Eurovia CZ Miroslav Slatinka. Dodržení termínu uzavírky bude podle něj také záležet na klimatických podmínkách v zimě.

čtk