Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli utonutí chlapce v Českém Dubu byl obviněn vedoucí letního tábora. Mj. neprověřil plavecké schopnosti dětí

28. 03. 2022 | 21:26

Kvůli utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v červenci 2020 policie obvinila jednoho z vedoucích pracovníků letního tábora. Podle kriminalistů neprověřil plavecké schopnosti dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor. Za usmrcení z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení, oznámila dnes na policejním webu mluvčí liberecké krajské policie Ivana Baláková.

léto kniha
ilustrační foto

Chlapec přišel na koupaliště 6. července 2020 se skupinou dalších zhruba 60 dětí z letního tábora. Jeho bezvládné tělo pak vynesly z vody dívky, které podle policie na hocha v bezvědomí zareagovaly dříve než lidé, kteří ho měli hlídat. I přes okamžité poskytnutí laické první pomoci a následnou intenzivní lékařskou resuscitaci chlapec druhý den zemřel v nemocnici.

Počátkem letošního března dospěla vyšetřovatelka případu k závěru, že za chlapcovu smrt je odpovědný jeden z vedoucích pracovníků tábora. Podle ní vůbec neprověřil plavecké schopnosti jednotlivých dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor ve vodě. "Z jeho pracovní smlouvy navíc vyplynulo, že ani nebyl oprávněn k tomu, aby s dětmi podnikal aktivity mimo základnu tábořiště," uvedla Baláková.

Muž byl dnes poprvé u výslechu v pozici obviněného. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí jeden rok až šest let vězení.

čtk