Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé si mohli díky speciálním brýlím vyzkoušet, jaké to je pohybovat se s dvěma promile alkoholu v krvi

18. 09. 2023 | 5:00

Den se složkami Integrovaného záchranného systému nabídl na frýdlantském náměstí T. G. Masaryka například ukázku vybavení a činnosti profesionálních i dobrovolných hasičů. Dále představil průřez činností frýdlantské městské policie i státní policie, policejní hipologie, hasičských kynologů, zdravotních záchranářů, armády či vodní záchranné služby.

DenIZStit
Převzato z www.mesto-frydlant, foto: Marek Sekáč

Kromě toho byl na náměstí návštěvníkům k dispozici i Tým silniční bezpečnosti nebo Horská služba a své stánky tu měla i Všeobecná zdravotní pojišťovna nebo Lesy ČR. Atmosféru dotvořila hudba Hradní stráže a Policie ČR. Pestrou podívanou si nenechaly ujít stovky lidí, především dětí z mateřských, základních a středních škol, na které akce primárně cílí.

Den IZS je ve Frýdlantě tradiční akcí. Dříve probíhal v areálu autokempu, od roku 2013 už se ale pravidelně koná na náměstí T. G. Masaryka před radnicí. Výjimkou byl rok 2021, kdy se uskutečnil v prostorách hasičské zbrojnice. 

Převzato z www.mesto-frydlant.cz, foto: Marek Sekáč

"Moc děkuji všem složkám integrovaného záchranného systému i ostatním účastníkům, že přijeli. Všechny složky IZS se potýkají s personální krizí a tohle je jedinečná příležitost, jak oslovit potenciální budoucí hasiče, policisty, záchranáře nebo vojáky. Vždyť od fascinace ukázkou práce například policejních psovodů nebo jezdců na koni, hasičů či policistů je už jen krůček k tomu, aby se tato činnost, která je službou lidem, stala pro některé z dětí životním posláním. Tak, jako pro většinu z těch, kteří tu dnes tuhle svou práci prezentovali," říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Během dopoledne byla pro návštěvníky připravena řada ukázek. "Oddělení služební kynologie Policie ČR předvedlo zadržení pachatele trestného činu s pomocí psa. Policejní hipologie zase představila policisty na koních a dovednosti, které koně musejí mít, aby byli platnými pomocníky v práci policie.

Převzato z www.mesto-frydlant.cz, foto: Marek Sekáč

Následovala ukázka hašení dřevěné hořící boudy hasiči z výjezdové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant a ti se později ujali i praktické ukázky hašení požáru v domácnosti. Olej hořící na pánvičce uhasili mokrou utěrkou přehozenou přes ni a pak také pro ilustraci předvedli, jak velký oheň vzplane, když se do takového hořícího oleje vlije voda," vypočítává hlavní organizátor, velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Frýdlant a stanice Raspenava Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Stanislav Socha.

Z ukázek si pak návštěvníci užili i ukázku práce Armády ČR a jejího robota, určeného k průzkumu potenciálně zamořeného území, kdy spolupracovali s hasiči v chemických oblecích a předvedli i následnou dekontaminaci. Závěrečnou ukázkou dne pak byla ukázka činnosti zařízení zvaného Cobra, které umí pomocí vody a abrazivní složky proudem udělat otvor například do betonu.

Převzato z www.mesto-frydlant.cz, foto: Marek Sekáč

"Den IZS je každoročně skvělou akcí pro veřejnost, a hlavně pro děti. Kromě ukázek si na ní mohou návštěvníci prohlédnout a prolézt techniku hasičů, policie, záchranářů, armády nebo horské služby. Nebo naší Městské policie Frýdlant, kde si mohly děti například vyzkoušet díky speciálním brýlím, jaké je to zdolávat drobné překážky nebo jen chodit s dvěma promile alkoholu v krvi. Ve všech stáncích pak byla připravena prezentace jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a jednotliví zástupci se dětem plně věnovali. Návštěvníci si pak mohli odnést například reflexní prvky na ruku či zavazadla, omalovánky nebo edukativní materiály, což vždycky ocení nejen děti. Myslím, že letošní den IZS se opět povedl na jedničku," uzavírá místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

www.mesto-frydlant.cz