Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Medaile za hrdinství patří in memoriam Tomáši Procházkovi, ceremoniálu na Hradě byl přítomen i jeho pes Doky

29. 10. 2019 | 5:52

AKTUALIZOVÁNO: Prezident republiky vyznamenal ve státní svátek na Pražském Hradě zesnulého armádního psovoda Tomáše Procházku (†42) in memoriam. Psovod z Armádního kynologického centra v Chotyni na Liberecku loni v říjnu tragicky zahynul při vojenské misi v Afghánistánu. 

dokyNahradě
Foto z FB Armády České republiky

Medaili Za hrdinství (za hrdinství v boji) za něj převzal otec, přítomen byl, v doprovodu nového psovoda z kynologické základny sídlící pod hradem Grabštejnem, i jeho pes Doky. Doky byl přítomen slavnostnímu ceremoniálu i předávání ocenění. Záběry tohoto okamžiku patří k nejsilnějším, které se včera ve Vladislavském sále Hradu odehrály. Snímek umístěný vpravo zveřejnila Armáda ČR na svém oficiálním facebookovém profilu s textem: Tomáši, nikdy nezapomeneme! Státní vyznamenání Za hrdinství od prezidenta republiky převzal tatínek padlého Tomáše Procházky spolu s jeho psem Dokym.

Tomáš Procházka odletěl 28. srpna roku 2018 na svou čtvrtou misi, tentokrát do Afghánistánu. Špičkový kynolog z armádní základny v Chotyni se ale návratu do Česka nedočkal. Zemřel na základně Šindánd v provincii Herát. Afghánský voják v osudný okamžik zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo a zasáhl právě Procházku. 

Tomáš Procházka byl prvním kynologem, který byl zabit v boji v zahraniční misi. Do Afghánistánu ho doprovázeli německý ovčák Bred (to je ten, co smutně štěkal v průvodu, který doprovázal vynášení ostatků zesnulého vojáka z letadla) a právě belgický ovčák Doky. Doma vojenský kynolog choval belgické ovčáky, se kterými se úspěšně účastnil národních soutěží ve sportu mondioring. Psi v tomto sportu musí prokázat své kvality ve skocích, poslušnosti a obraně. Na misi v Afghánistánu měl Procházka s sebou dva služební psy, oba křížence zmíněné rasy. Doky byl vycvičen na vyhledávání výbušnin.

Tomáš Procházka žil s rodinou v Hrádku nad Nisou.

archivní foto

Vizitka:

Tomáš Procházka (19. prosince 1976 – 22. října 2018)

Vystudoval nejprve na SOŠ obor strojní mechanik, montérské práce. Poté pracoval jako strojní zámečník – svářeč.

Do armády vstoupil v roce 2002. Do března sloužil jako řidič u 4. průzkumného praporu 4. brigády rychlého nasazení.

Od ledna 2004 až do své smrti působil na veterinární základně v Chotyni, resp. v dnešním Centru vojenské kynologie Agentury vojenského zdravotnictví.

Za svou kariéru se podílel na výcviku desítek psů a psovodů, především německých a belgických ovčáků.

Absolvoval čtyři zahraniční mise: jako řidič u 7. polní nemocnice v Iráku, další mise v Kosovu v KFOR v letech 2008 a 2009–10 vykonával jako příslušník družstva psovodů ženijní čety.

28. srpna 2018 odcestoval jako psovod na svoji poslední misi v Afghánistánu v rámci 1. jednotky podpory a vlivu, která se v provinci Herát podílí na výcviku afghánských vojáků. Doprovázeli ho německý ovčák Bred a belgický ovčák Doky, jeden byl vycvičen jako pes hlídací a druhý na vyhledávání munice a výbušnin.

22. října 2018 zemřel poté, co na české vojáky na základně Šindánd zaútočil muž v afghánské uniformě.

Tomáš Procházka byl pohřben se všemi vojenskými poctami na hřbitově sv. Petra a Pavla v Prachaticích dne 7. listopadu 2018. Ministrem obrany Lubomírem Metnarem byl povýšen in memoriam do hodnosti štábního praporčíka a byl vyznamenán Křížem obrany státu ministra obrany.


uba s využitím oficiálních informací ČT24