Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Měření prachu v okolí dolu Turów loni překročení limitů neukázala, pokračují dál. Liberecký kraj navštívil nový polský velvyslanec

20. 01. 2023 | 5:00

Měření prachu v okolí polského hnědouhelného dolu Turów loni překročení limitů neukázala. Pokračují dál. Ani stanice na české straně nezaznamenala překročení limitů, řekl ČTK liberecký krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). Kromě prachu se na základě česko-polské mezivládní dohody sleduje v okolí dolu také hladina podzemních vod, hluk a pokles půdy. U těch ale zatím loňské výsledky k dispozici nejsou.

 

TurowOKLK
archivní foto LK

V Polsku se podle Židka na základě dohod pravidelně měří koncentrace prachových částic polétavého prachu (PM10) na deseti vybraných bodech. "V rámci provedeného měření byly sledovány průměrné denní koncentrace prachových částic PM10, přičemž na každém bodě bylo 24hodinové měření provedeno opakovaně vždy ve dvou po sobě jdoucích dnech. Celé měření probíhalo na jednotlivých bodech loni postupně od 23. května do 12. června 2022," doplnil krajský radní.

Průměrné denní koncentrace prachových částic se podle Židka v blízkém okolí dolu v době měření pohybovaly od devíti do 43 mikrogramů na metr krychlový, a nebyl tak překročen povolený zdravotní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. "Na české straně máme stanici přímo u hranic v Uhelné, která měří kontinuálně. Ukázalo se, že v některých dnech tam ovzduší mnohem víc ovlivňují lokální topeniště na české straně než důl v Polsku," řekl Židek.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044. Důl se chystá postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen zvýšené prašnosti, ale také hluku, poklesu půdy a hlavně ztráty podzemní vody. Polská strana se ve smlouvě zavázala k vybudování podzemní bariéry, která by měla bránit odtoku vody. Před prachem a hlukem z dolu by měl lidi na české straně ochránit zemní val.

Podle organizací Greenpeace, Bund Sachsen a místního Sousedského spolku Uhelná je ale vyjednaná dohoda slabá, nedostatečná a nechrání zásoby vody na českém území. Organizace proto podaly loni na podzim stížnost k Evropské komisi. Dohoda podle nich nevyřešila negativní dopady pokračující těžby uhlí. Vlivem provozu dolu podle ekologů nadále vznikají škody na životním prostředí a dohoda brání podání žaloby k Soudnímu dvoru EU.

čtk

Na třídenní návštěvu Libereckého kraje zavítal na pozvání hejtmana Martina Půty nový velvyslanec Polské republiky v Česku Mateusz Gniazdowski.

Liberecký kraj navštívil nový polský velvyslanec Gniazdowski. Zajímal se o Turów i most na Trojmezí

Na třídenní návštěvu Libereckého kraje zavítal na pozvání hejtmana Martina Půty nový velvyslanec Polské republiky v Česku Mateusz Gniazdowski. Kromě návštěv místních zajímavostí projevil přání seznámit se s palčivými problémy, kterými se obyvatelé regionu v rámci česko-polských vztahů zabývají.

Starosta Chrastavy a senátor Michael Canov jej seznámil se svým pohledem na řešení dlouholetých sporů ohledně územního dluhu mezi Českou a Polskou republikou.

„V Hrádku nad Nisou jsme se zabývali otázkou bezpečnosti, navštívili jsme společnou česko-německou policejní stanici. Na ní bychom v budoucnosti rádi uvítali i polské kolegy, protože poslední dobou úplně nefunguje přeshraniční předávání informací při společných zásazích a zároveň se zvyšuje kriminalita,“ zmínil hejtman Martin Půta.

Hovořilo se také o neutěšeném stavu železniční infrastruktury mezi Hrádkem nad Nisou a Žitavou. Na polském území je trať dlouhodobě v havarijním stavu. „Požádali jsme pana velvyslance, aby ve Varšavě zkusil přesvědčit odborné úředníky o tom, že bez spolupráce s nimi plán obnovy trati nebude fungovat,“ prohlásil hejtman. V Porajówě by také měla znovu vzniknout železniční zastávka, která tam fungovala až do roku 1945. „Liberecký kraj již nyní financuje přeshraniční hromadnou dopravu a věřím, že bychom ji podpořili i v tomto případě,“ dodal.

Došlo i na otázku dlouhá léta plánovaného, ale kvůli byrokratickým překážkám dosud stále nevybudovaného mostu, který by na Trojmezí propojoval Česko, Německo a Polsko. Nechyběla ani problematika hnědouhelného dolu Turów a dopad vlivu těžby na české obyvatele v nejbližších obcích. O tom rokovali velvyslanec s hejtmanem s obyvateli Uhelné, která je dolu nejblíže. Na Frýdlantsku patřily mezi témata jednání cestovní ruch, česko-polské silniční projekty a stejně jako na Hrádecku bezpečnost.

V pátek zavítá velvyslanec na pozvání hospodářské komory na Jablonecko, kde navštíví výrobce tradiční české bižuterie a skla.

LK/Jan Mikulička