Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ministři životního prostředí a  zemědělství budou jednat o zajištění vody pro příhraničí

05. 04. 2022 | 7:09

Ministři životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) a zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) budou dnes v Libereckém kraji jednat o zajištění vody pro příhraniční oblasti ohrožené ztrátou zdrojů pitné vody v souvislosti s pokračující těžbou uhlí v polském dole Turów u hranic. Tématem setkání v Hrádku nad Nisou na Liberecku bude stav přípravy vodohospodářských opatření na Hrádecku, Chrastavsku a Frýdlantsku, které jsou postižené nejvíce.

turow lk důl Turów m
Foto: LK

Severočeská vodárenská společnost (SVS) a Frýdlantská vodárenská (FVS) připravují ve spolupráci s obcemi projekty na dostavbu přivaděčů vody a vodovodů, které mají zajistit zásobování vodou v postižených obcích. Počítají i s rekonstrukcemi nebo posílením úpraven vody, ale také s rozšířením kapacit vodojemů. Projekty by měly být financovány z Fondu Turow, ve kterém je na ně 35 milionů eur (v přepočtu 851 milionů korun), která v rámci kompenzací poslaly na účet Libereckého kraje polská vláda a společnost PGE, které důl patří.

Kompenzace jsou součástí česko-polské dohody o řešení vlivu těžby v polském dole Turów u českých hranic. Země se dohodly na náhradě 45 milionů eur, tedy v přepočtu zhruba 1,1 miliardy korun. Jde o kompromis, Česko původně žádalo až 50 milionů eur a Polsko nabízelo 40 milionů eur. Na transparentní krajský účet dorazily peníze na začátku února, deset milionů eur dostal český stát. O dotace z fondu budou moci žádat obce z dotčeného území a také vodárenské společnosti. Ve fondu zůstanou z rozhodnutí krajských zastupitelů i úroky z vložených peněz, za rok to může být dalších 30 milionů korun.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) jsou peníze z Polska jen spolufinancováním projektů, s ministry chce proto jednat o dalších zdrojích. Náklady na stavby totiž od doby, kdy je projektanti vyčíslili, stále rostou. Peníze z fondu jsou navíc určeny nejen na nové zdroje vody, ale také na sledování kvality ovzduší, hluku, poklesu terénu a prašnosti v blízkosti dolu na české straně hranice.

čtk