Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Můžete na facebooku napsat, že já a moje těhotná žena nejsme v karanténě kvůli mojí mámě, píše občan starostovi

01. 04. 2020 | 6:24

V Českém Dubu na Liberecku bylo k poslednímu březnu pět případů vyskytu onemocnění COVID-19. Je to uvedeno na stránkách města. A hned nad tím je výzva starosty, aby místní přestali stigmatizovat rodinné příslušníky jedné z pozitivně diagnostikovaných žen. Přetiskujeme, velmi poučné.

Na webové stránce Českého Dubu se píše:

PETR KLÍMA Z PŘEDMĚSTÍ PROSÍ: „NEJSEM V KARANTÉNĚ, NECHTE MĚ A MOJI RODINU V KLIDU ŽÍT“

Zveřejnění obsahu telefonátů některých občanů z posledních dnů by možná bylo zajímavé, ale asi ne příliš etické, v tomto případě však na přání volajícího musím učinit výjimku.

„Dobrý večer pane starosto, tady je Petr Klíma. Mám k vám velkou prosbu, můžete na facebooku napsat, že já a moje těhotná žena nejsme v karanténě kvůli mojí mámě? Chápu, že se lidi bojí a že je špatný, když někdo nedodržuje karanténu, taky by mi to asi vadilo. Ale já žádnou karanténu nemám, protože nejsem s mámou ve styku už delší dobu, prakticky od doby, co to vypuklo, právě abych zbytečně neohrozil moji manželku. Je to pro nás hrozně nepříjemný a skoro nepochopitelný, jak se k nám lidi chovají, když jdeme třeba do obchodu, už to i vypadalo, že někteří jsou schopni nás i fyzicky napadnout. Moc vám děkuju“.

PÁR INFORMACÍ, JAK TO FUNGUJE…

V případě každého potvrzeného případu nákazy v našem městě jsem vždy osobně informován ředitelem Krajské hygienické stanice Libereckého kraje MUDr. Vladimírem Valentou. Musím říct, že zvláště u prvního případu v domově důchodců, jsem mu byl vděčný za klidné a podrobné vysvětlení všech okolností a dalšího postupu. Postupně si člověk zvyká na všechno, ale i tak, když na mobilu vidím „Valenta KHS“ vím, že to asi na klidné spaní nebude. Krajská hygienická stanice starostům nesděluje osobní údaje lidí s nákazou, ale ty se na malém městě a zvláště pak v Českém Dubu stejně neutají a dokonce je někdy vím už dřív než z oficiálních míst od MUDr. Valenty.

Potvrzení nákazy u konkrétní osoby je ale vlastně teprve začátek sisyfovské práce pracovníků KHS Libereckého kraje. Začíná tzv. „trasování“, tzn. vyhledávání osob, které přišly s nakaženou osobou do styku v období, kdy by mohlo dojít k přenosu nákazy. KHS rozhodne, které osoby budou testovány a jdou do karantény, nebo které osoby jdou do karantény bez testů. Asi bychom byli všichni rádi, kdyby u všech těchto osob byly provedeny testy PCR nebo alespoň tzv. rychlotesty, to ale vzhledem k nedostatku testovacích sad v tuto chvíli není možné a vím, že právě hejtman Libereckého kraje chce tuto situaci zvrátit a snad se mu to v dalších dnech podaří.

Zatímco u identifikace osob, u kterých byla nákaza potvrzena, se místní „Federální kriminální ústředna“ v našem městě většinou nemýlí, u stanovení karantény dalších osob už často zapojuje větší či menší fantazii. A pak už to je jen krůček k tomu, co zažívá v těchto dnech Petr Klíma s rodinou a s podobnou negativní zkušeností se setkali minulý týden i pracovníci domova důchodců po potvrzeném případu nákazy jejich pracovníka. Přitom je důležité zmínit, že o mnoha karanténách ve městě, které můžou nařizovat nejen hygienici, ale i praktičtí lékaři, ani vůbec nevíme. Kontrolu dodržování režimu karantény provádí Policie ČR, a vím, že na upozornění občanů, již tak v konkrétním případu v našem městě činila.

PROSÍME VŠECHNY: „NENECHME SE OVLÁDNOUT STRACHEM, JEDINĚ TAK PŘEŽIJEME TUTO DOBU NEJEN FYZICKY, ALE SE ZDRAVÝM ROZUMEM".

Jiří Miler, starosta