Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Frýdlantsku se (možná) v dubnu uskuteční hasičské cvičení Voda 2020, cílem je zdokonalit připravenost na povodně

112
16. 03. 2020 | 5:17

V polovině dubna se má také na Frýdlantsku uskutečnit velké cvičení hasičů nazvané VODA 2020.  Vzhledem k mimořádné situaci v republice je ale otázkou, zda vůbec bude. Cvičení má za úkol prověřit funkčnost povodňových opatření a zdokonalit připravenost povodňových orgánů na povodně.

hasiči pásový vůz
Foto: HZS LK

Probíhat (možná) bude od 14. do 16. dubna 2020 a zapojí se do něj dotčené orgány Libereckého kraje, Prahy, Středočeského a Plzeňského kraje.

V Libereckém kraji se cvičení Voda 2020 zúčastní města a obce Frýdlant, Raspenava, Bílý Potok, Hejnice, Černousy a Višňová. Přípravy na cvičení v současné době intenzivně probíhají, například ve středu 4. března 2020 se v prostorách Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LK) konalo školení pracovníků povodňových orgánů, pracovníků krizového řízení obce s rozšířenou působností (ORP) Frýdlant a dalších účastníků tohoto připravovaného štábního cvičení.

Do cvičení VODA 2020 budou zapojeny povodňové komise vybraných obcí, ORP Frýdlant, dále Krajský úřad Libereckého kraje a krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje. V rámci samotného cvičení bude kladen důraz převážně na činnost povodňových orgánů, vzájemnou komunikaci při nebezpečí vzniku povodňové situace, výměnu aktuálních informací, prověřování aktuálního stavu na vodních tocích a v záplavovém území a varování obyvatelstva. 

V rámci školení účastníků cvičení v Libereckém kraji vystoupili ve středu 4. března se svými přednáškami zástupci Ministerstva vnitra - generálního ředitelství HZS ČR, Ministerstva životního prostředí, Českého hydrometeorologického ústavu a krajského úřadu Libereckého kraje. Školení sloužilo především k ujasnění si rolí jednotlivých orgánů řešících povodně, k představení možností pomoci, kterou si starostové mohou vyžádat prostřednictvím ORP, kraje nebo hasičského záchranného sboru nebo k seznámení s novinkami hlásné a předpovědní povodňové služby a systémem integrované výstražné služby Českého hydrometeorologického ústavu. Během školení bylo vzneseno několik konkrétních dotazů od zástupců obcí a ORP, na které přednášející průběžně odpovídali. Školení se zúčastnilo 47 osob.

TZ/Iva Michalíčková