Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Frýdlantsku si dnes lidé připomněli nejen výročí samostatnosti, ale také události podzimu 1938

25. 10. 2019 | 13:44

Nejen výročí samostatného Československa, ale také události podzimu 1938 spojené s boji v Sudetech, které předcházely jejich obsazení, si dnes připomínali lidé na Frýdlantsku. V Habarticích odhalili bystu Tomáše Garriqua Masaryka a vyvěsili vlajku, která byla na budově tamní celnice v době přepadení německými jednotkami v září 1938. Obci ji věnovali potomci jednoho z tehdejších bojovníků, řekl při pietním aktu starosta Stanislav Briestenský (NEZ). Vzpomínkové akce se uskutečnily také v Heřmanicích a Srbské.

TvLKTGMHabartice
Foto: Artur Irma

"Vlajka visela na budově, když Freikorps (pravicové polovojenské organizace v Německu) zaútočily v ranních hodinách na strážce obrany státu a na celní stráž, která tady byla. Po celou dobu bojů visela vlajka na té budově," řekl starosta. Dodal, že je rád, že navzdory změnám, kterými od té doby republika prošla, zůstala vlajka zachována. Při dnešním odhalení Masarykovy bysty před obecním úřadem Briestenský slíbil, že vlajku vyvěsí na viditelném místě, aby byla zachována pro další generace jako připomínka těžkého období českých dějin.

Frýdlantský výběžek, který od vnitrozemí oddělují Jizerské hory a geograficky spadá spíše k Žitavské pánvi, patřil k místům, kde se odehrály první boje. Obyvatelstvo v této oblasti bylo převážně německé. Čeští byli většinou právě celníci, pošťáci, četníci a další úředníci nebo učitelé, připomněl starosta nedalekých Heřmanic Vladimír Stříbrný (Starostové pro Liberecký kraj). Příhraniční obce výběžku byly tehdy pro Němce ideálním místem k eskalaci napětí a teroru, obranná linie byla až dál směrem do vnitrozemí a nejbližší vojenská posádka ve zhruba 30 kilometrů vzdáleném Liberci.

Německé jednotky útočily v pohraničí v září 1938 ještě před podpisem mnichovské dohody o postoupení pohraničních území Československa Německu. První vážnější incident v regionu se stal 15. září, kdy henleinovci obsadili budovu tehdejšího Okresního úřadu Frýdlant. Česká armáda sice obnovila pořádek, o šest dní později nad ránem ale zaútočili Němci na celnici v Habarticích, čtyři z obránců byli tehdy zraněni. 22. září pak Freikorps obsadil velitelství Stráže obrany státu a důležité budovy ve Frýdlantu a také část Heřmanic. Následující den tam zastřelili učitele frýdlantské české školy Otakara Kodeše, když chtěl zjistit, co se děje.

čtk