Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Liberecku se objevil jedenáctý případ prasečího moru, opatření se nemění. Nakažený kus se našel v Černousích

26. 04. 2023 | 11:40

Na Liberecku se potvrdil další případ nákazy afrického moru prasat u divočáka. Jde již o jedenáctý případ, nákazu potvrdilo vyšetření v jihlavské laboratoři. Nakažený kus se našel na katastrálním území obce Černousy ve Frýdlantském výběžku. ČTK o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Morprasatcedulemor2
archivní foto Artur Irma

Nakažený divočák se našel v již vymezeném uzavřeném pásmu, nemění se proto již vydaná mimořádná veterinární opatření. Naposledy se nákaza potvrdila na konci března v katastrálním území obce Horní Řasnice.

Veterináři vytyčili uzavřené pásmo II o rozloze téměř 200 kilometrů čtverečních loni 1. prosince po nálezu prvního nakaženého zvířete. Zasahuje do 28 katastrálních území. Na základě mimořádných opatření je zakázán přesun domácích prasat do uzavřeného pásma s výjimkou přesunu zvířat na jatka.

Na oblast navazuje uzavřené pásmo I, které zahrnuje 531 kilometrů čtverečních a 65 katastrálních území. Přesun domácích zvířat je v něm rovněž povolen pouze na jatka. Krajská veterinární správa může na základě žádosti povolit výjimku k přesunu prasat do uzavřeného pásma z oblasti mimo vytyčenou oblast.

Veterinární správa koncem dubna upozorňovala, že se objevují případy, kdy lidé mimořádná opatření porušují. Fyzické osobě hrozí pokuta do 50.000 Kč, právnické osobě může být uložena sankce až do dvou milionů Kč. Veterinární správa opakovaně vyzývala myslivce a chovatele domácích prasat k dodržování zásad biologické bezpečnosti.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divočáků, proto je myslivci vyhledávají. Virus je velice odolný, a to i vůči nízkým teplotám, například v mraženém mase může přežívat i několik let. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, podle ředitele liberecké veterinární správy Romana Šebesty ale mohou být přenašeči nákazy.

čtk