Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Liberecku se v pátek a v sobotu představí Arriva. Od prosince tu začnou její vlaky jezdit každý den 

18. 07. 2019 | 16:05

V pátek 19. července a v sobotu 20. července se na Liberecku představí se svým vlakem Arriva, která tu letos v prosinci nahradí na některých osobních vlacích a rychlících České dráhy. Při prezentační jízdě bude Arriva vozit cestující zdarma a vlak si mohou přijít prohlédnout i zájemci o práci stevardů či strojvedoucích. Na Liberecko přijede Arriva s nízkopodlažním klimatizovaným vlakem Siemens Desiro.

arriva Foto Česká Lípa 1
Foto: Česká Lípa

V pátek se představí vlak především na trase osobních vlaků Lomnice nad Popelkou – Stará Paka – Semily – Turnov – Liberec, které Arriva k prosincové změně jízdních řádů převezme. Větší prezentace připravila Arriva ve Staré Pace, v Turnově a v Liberci.

V sobotu ráno vyrazí vlak Arrivy z Liberce přes Jablonec do Tanvaldu na historickou akci na zdejší zubačce. Prezentaci Arriva připravila v Tanvaldu, odkud odpoledne pojede zpět do Prahy. Právě v okolí Tanvaldu převezme Arriva v prosinci hned dvě linky: rychlíky Tanvald – Praha a také osobní vlaky Tanvald – Železný Brod.

Prezentace pro cestující i zájemce o práci stevardů a strojvedoucích

Zveme na nádraží všechny, kteří se chtějí na náš vlak třeba jen podívat nebo se s ním i zdarma svézt a vyzkoušet si už dopředu, jaké bude cestování osobními vlaky na Liberecku od letošního prosince,“ říká ředitel společnosti Arriva vlaky Jiří Nálevka a dodává: „Rád bych pozval také všechny zájemce
o práci strojvedoucích nebo stevardů, několik desítek lidí budeme hledat právě na severu Čech. Stevardům nabízíme skoro 30 tisíc korun, strojvedoucím jako základ 50 tisíc korun a k tomu 15 tisíc náborový příspěvek. Přijďte se na náš vlak podívat a zeptat se nezávazně i na možnost práce u Arrivy.“

Stanice

Čas prezentace Arrivy

Stará Paka (pátek)

11:35–12:41

Turnov (pátek)

13:40–14:50

Liberec (pátek)

15:38–16:38

Tanvald (sobota)

09:55–14:12

Pro cestující

Detailní jízdní řád pátečních a sobotních jízd najdete zde. Všichni mohou vlakem Arrivy cestovat zdarma.

Cestu na sever Čech jsme naplánovali tak, aby si lidé mohli vlak ve městě jen prohlédnout nebo se s námi i kousek svézt. Pro děti jsme připravili výtvarné soutěže. Ten nebo ta nejšikovnější si od nás odnese Lego. Pro dospělé máme zase dopravní kvízy, ve kterých je hlavní výhrou iPhone,“ doplnil Jiří Nálevka.

Arriva vyrazí se svým vlakem v pátek ráno z Prahy (z libeňského nádraží odjíždí v 8:34) a přes Nymburk město, Kopidlno, Jičín a Libuň dorazí na sever Čech. V sobotu se vydá vlak po prezentaci v Tanvaldu jako mimořádný rychlík ve 14:12 zpět do Prahy přes Turnov a Mladou Boleslav.

Standardem osobních vlaků Arrivy na Liberecku bude postupně také wifi připojení k internetu, zásuvky na dobíjení mobilních telefonů nebo pro práci na počítači a během cesty se budou mít cestující možnost osvěžit zdarma pitnou vodou.

Pro zájemce o práci: Strojvedoucí ocení nástupy blízko domova

Řadu lidí práce na železnici láká, pro některé to může být i splněný sen. Při prezentačních jízdách se může každý o práci na palubě vlaků Arrivy nezávazně informovat nebo se rovnou přihlásit a zahájit tak namístě pracovní pohovor.

Právě v těchto týdnech otevíráme kurzy pro zájemce o práci strojvedoucího. Důležitá je chuť naučit se novou práci a také zdravotní způsobilost. Sami si ze zájemců strojvedoucí vychováme. Určitě
se zastavte. Ve vlaku bude i váš budoucí šéf, tak si můžete vyzkoušet, jak byste si rozuměli, a můžete se mu dívat pod ruce, jak se vlak řídí. Mohu vám garantovat, že pokud se jednou podíváte na trať z kabiny strojvedoucího, ten pohled si vás získá na celý život,“
doplnila personální ředitelka Arrivy Lucia Kunešová.

Strojvedoucí k platu získají také další benefity. Mohou ocenit měsíční příspěvek na penzijní připojištění ve výši 1 000 korun a dalších 1 000 korun měsíčně na benefitní systém. Ty mohou být v podobě například vstupenek do sportovních zařízení, na kulturní události nebo jako slevové kupony do restaurací, na dovolené, jazykové kurzy, stravenky atd.

Stevard nepřipravuje jen kávu

Práce stevarda na palubě vlaku je rozmanitá. Nejdůležitější je, že se stará o pohodlí cestujících. Kromě toho ale také prodává jízdenky nebo pomáhá v nečekaných situacích. Budoucím stevardům Arriva nabízí měsíční plat skoro 30 tisíc korun a také příspěvek na penzijní připojištění i benefitní systém. Pozice je vhodná i pro ty, kteří končí školu.

Líbí se mi plánování směn i uniforma, kvůli které se za mnou kluci otáčí,“ říká s úsměvem jedna ze stevardek Arrivy Hana Červená, kterou dnes potkávají cestující v expresech Arrivy z Prahy přes Slovácko do Nitry nebo na městské lince S49 v Praze a okolí. Šéf stevardů Arrivy Tomáš Vrba doplňuje: „Práce je to úžasně pestrá, každá cesta je jiná, to mě nabíjí. Vlak a vše okolo něj je mým koníčkem, chodím do práce s nadšením, a navíc si neodnáším žádné problémy ani starosti domů.“

TZ