Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na přechodech problémy nejsou. Zaplacená dovolená není pro Německo důvodem k překročení hranic

16. 02. 2021 | 10:35

AKTUALIZOVÁNO: U hranice s Polskem v Hrádku nad Nisou na Liberecku druhý den testují řidiče kamionů, kteří míří do Polska i sousedního Německa. Od pondělí využilo služeb testovacího týmu přes 200 řidičů, řekl dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda. V pondělí zde odběry zajišťoval tým zdravotníků společnosti SMŽO-MEDIC, dnes štafetu převzal mobilní odběrový tým hasičů. Ti také zajišťují zázemí včetně vyhřívaného stanu.

testyhranice1irma
Foto z testovacího místa na česko-polské hranici před vjezdem do SRN: Artur Irma

Německo od neděle zařadilo Českou republiku mezi oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací a na hranicích obnovilo stálé kontroly. Do Německa se dostanou jen němečtí občané a lidé, kteří v Německu žijí. Při příjezdu musejí předložit koronavirový test, a i když je negativní, musejí nastoupit dvoutýdenní karanténu. Výjimku z karantény mají nákladní dopravci a vybraní pendleři, především zdravotníci. Za oprávněný důvod k překročení hranic Německo nepovažuje zaplacenou dovolenou. Na hlavních hraničních přechodech se proto tvoří dlouhé kolony.

Přímo do sousedního Saska je možné v Libereckém kraji přejet jen přes hraniční přechod Petrovice - Lückendorf, řidiči kamionů ale často využívají právě hraniční přechod v Hrádku nad Nisou odkud projedou zhruba 800 metrů přes polské území a přejedou do Německa. Lidé dostávali rady, aby zvolili právě cestu přes sasko-polské hranice, kde jsou jen namátkové kontroly. Spolková policie už ale podle informací ČTK ohlásila, že posílila ostrahu i v oblasti trojmezí. Přísné podmínky pro vstup do Německa platí pro všechny, kdo v uplynulých deseti dnech v Česku pobývali.

Podle krajské policejní mluvčí Jany Světlé ale zatím na přechodech v Petrovicích ani u Hrádku nad Nisou žádné problémy nejsou. "V noci byl provoz minimální, i teď dopoledne je klid. Dohlížíme na provoz před testovacím místem u Hrádku nad Nisou, ani tam žádné komplikace zatím nejsou, u odběrového místa čeká většinou do deseti kamionů," řekla ČTK Světlá.

"Testování bude podle zájmu pokračovat i v dalších dnech. Ve středu bude odběrové místo otevřené opět do 22:00. Předpokládáme, že bude fungovat i v dalších dnech, záležet bude ale na zájmu," řekl ČTK mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. V Hrádku nad Nisou je ještě další odběrové místo je přímo ve městě v sokolovně.

čtk