Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na registraci v nové zubařské ordinaci v Hejnicích čekaly dnes ráno stovky lidí

16. 11. 2022 | 11:11

Na rezervaci termínu vstupní prohlídky v nově otevřené zubařské ordinaci v Hejnicích ve Frýdlantském výběžku na Liberecku dnes ráno čekaly stovky lidí. Většina přišla několik hodin před otevřením, řekl ČTK starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

zubyreklamní 201
Ilustrační foto

"První člověk přišel v půl čtvrté, většina mezi čtvrtou a pátou a přijímat začali v osm ráno," řekl starosta. Uspořádání zdravotního střediska podle něj neumožňuje, aby lidé mohli čekat uvnitř, proto lidem stojícím venku nabízeli alespoň čaj. "Celý týden tady foukalo, ráno vždy deset stupňů, bohužel dnes přestalo a byl jen jeden stupeň," uvedl Demčák.

Zubaře vedení města v podhůří Jizerských hor shánělo přes pět let. "Měli jsme stejný problém jako všude jinde. Sice říkají, že zubařů je dostatek, ale to neplatí pro periferie. Venkov je odříznutý od zájmu zubařů. I když jsme se bavili s absolventy, zda by nechtěli sem, že je tady vybavená ordinace, tak nechtěli. Raději chtějí dělat pod firmou a ve velkých městech," řekl starosta.

To, že se stomatologům nabízí vybavená ordinace, je podle něj dnes už takřka standard. "Shánět zubaře do nevybavené ordinace je nereálné. To je to nejmenší, co se dá udělat. Dělají to ale všichni, takže si zubaři stejně mohou vybírat," řekl Demčák. Do vybavení ordinace podle něj v Hejnicích investovali milion korun.

Provoz ordinace bude zajišťovat společnost Estetik Smile, podle starosty bude městu platit nájemné zhruba 50 korun za metr čtvereční za měsíc. Termín vstupní prohlídky si mohli nejprve, už před několika týdny, rezervovat obyvatelé Hejnic a poté i sousedních Lázní Libverda a Bílého Potoka pod Smrkem. Podle Demčáka toho využilo zhruba 1500 lidí, tedy asi polovina obyvatel těchto tří obcí. Zbývajících asi 400 míst bylo dáno k dispozici lidem z dalších okolních obcí, termín si mohli rezervovat právě dnes. Podle hejnického starosty je na dnešním zájmu patrné, že zubařů je ve Frýdlantském výběžku nedostatek. "Žije tady kolem 24.000 lidí a jsou tady snad čtyři, možná pět zubařů. Takže 10.000 lidí je pokryto a dalších 5000 až 7000 lidí má zubaře jinde. A pro ostatní je potřeba sedm až osm zubařů," odhadl. Situaci podle něj komplikuje, že nedávno skončil zubař v Černousích. "Byl to asi devadesátiletý pán, který i v tomto věku ordinoval od osmi rána do osmi večer každý den," dodal Demčák.

čtk