Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Sychrově po 13 letech skončí práce na novém okruhu s 25 místnostmi. Zatím nevědí, kdy je  návštěvníci uvidí 

25. 03. 2020 | 14:26

Na státním zámku Sychrov u Turnova dokončují po 13 letech práce na novém prohlídkovém okruhu se zhruba 25 místnostmi. Vzhledem k opatřením k omezení šíření koronaviru, kdy jsou uzavřené i všechny památky, ale podle kastelána Miloše Kadlece zatím nevědí, kdy tam návštěvníky pustí poprvé. "Rádi bychom tuto trasu představili návštěvníkům o letních prázdninách," uvedl.

sychrov expozice3
Ilustrační foto, Artur Irma

Sychrov na okraji Českého ráje patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v zemi, ročně ho navštíví přes 100.000 lidí. Jde o jediný zámek v Libereckém kraji, kam mohou turisté chodit celoročně. Kvůli vyhlášenému nouzovému stavu je ale nyní také uzavřený. "I když je to pro nás absolutně nestandardní situace, je tady velice čilý ruch s výjimkou toho návštěvnického," uvedl Kadlec. Na rozlehlém zámku s velký parkem se dělají práce, jež se kvůli návštěvníkům odkládaly, a velmi důkladný úklid. "V každé místnosti se staví lešení," řekl kastelán. Podle něj se také věnovali šití roušek a provádí se i inventura mobiliáře. "Tady je poměrně náročná, protože na Sychrově je přes 50.000 předmětů a kromě toho ještě navíc velká knihovna," uvedl Kadlec.

Čilý ruch je nyní i v druhém patře východního křídla, kde se dokončují práce na novém prohlídkovém okruh. Po druhé světové válce toto místo sloužilo jen jako depozitář, přeměna na prohlídkový okruh začala v roce 2007. "Obnova tady probíhá dlouho, řešili jsme to svépomocí zaměstnanci našich restaurátorských dílen," uvedl Kadlec. Ve druhém křídle byly propadlé štukové stropy, poškozené obložení stěn a v dezolátním stavu byly podlahy. "Šlo to pomalu, protože se tady dalo pracovat jen v letních měsících. Je tady dost velká zima," uvedl kastelán. Prohlídkový okruh se podle něj letos podaří končit díky dotaci 3,5 milionu korun od ministerstva kultury. Peníze jsou určené nejen na stavební práce, ale i na restaurování mobiliáře a pořízení replik původních svítidel.

Opatření kvůli zamezení šíření koronaviru ovlivňují i restaurátory, kteří tam nyní dělají. Musí mít po celý den roušku a rukavice. "Zatím to jde, ale žádná sláva," uvedl umělecký malíř interiérů Tomáš Hora. V jednom z pokojů v těchto dnech vytváří iluzivní malbu. "Děláme vše podle malby z poloviny 19. století," dodal. Podle kastelána jsou už hotové veškeré stavební a truhlářské práce, dodělává se výmalba. "Doufám, že zvládneme vše tak, abychom mohli na konci května začít instalovat," dodal. Okruh bude připomínat, že v minulosti na tomto místě byly hostinské pokoje. Budou tam dámské i pánské apartmány, kardinálský či dětský pokoj nebo kabinety kuriozit.

čtk