Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nádraží v Chrastavě a Hrádku na trati z Liberce do Žitavy čeká rekonstrukce za 1,238 miliardy korun

26. 07. 2024 | 14:23

Nádraží v Chrastavě a Hrádku nad Nisou na Liberecku, které jsou na železniční trati z Liberce do saské Žitavy, čeká rekonstrukce za 1,238 miliardy korun. Stanice projdou kompletní přestavbou včetně nádražních budov, změní se rozmístění nástupišť. Součástí zakázky je rekonstrukce zabezpečovacího zařízení z Liberce ke státním hranicím. Správa železnic (SŽ) vybrala jako zhotovitele společnost Skanska. Práce by měly začít letos v září a skončit příští rok v listopadu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

nádraží people-1834324 1280
Ilustrační foto

"Nejviditelnější změnou bude přesun nástupišť v obou stanicích, čímž se zvýší bezpečnost a komfort cestujících. Stanice získají nové podchody, bezbariérový přístup zajistí výtahy," uvedla mluvčí.

Součástí projektu je podle ní i obnova obou nádražních budov. "Jejich původní vzhled zůstane zachován, díky úpravě vnitřních prostor vznikne v Chrastavě nová čekárna s hygienickým zázemím. Interiéry v Hrádku nad Nisou čeká celková modernizace, jejím výsledkem bude prostorná čekárna a komerční prostory," dodala Eberl Friebová.

Modernizovat se bude i zabezpečovací zařízení na celém úseku tratě z Liberce až ke státním hranicím, který má na délku 22 kilometrů. "Zkrátí se doba potřebná pro křižování vlaků, současně se na několika místech zvýší traťová rychlost. Provoz vlaků se bude řídit z nového regionálního dispečerského pracoviště v Liberci," uvedla mluvčí.

Většina prací se bude dělat při zachování provozu vlaků. "Nepřetržitá výluka na trati z Liberce do Hrádku nad Nisou se plánuje od června do listopadu příštího roku," dodala Eberl Friebová.

čtk