Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ne všechny projekty podpořené fondy EU byly úspěšné, nejznámější jsou zkrachovalé Termální lázně Chrastava

19. 04. 2024 | 7:09

Ne všechny projekty, které se za 20 let od vstupu Česka do Evropské unie realizovaly v Libereckém kraji s podporou unijních peněz, byly úspěšné. K nejznámějším neúspěšným projektům patří zkrachovalé Termální lázně Chrastava. Projekt získal z EU 60 milionů korun, dokončena byla první etapa. Pro veřejnost se tehdy lázně otevřely 3. prosince 2012. Projekt se už dokončit nepodařilo, lázně dnes mají nového majitele a léta jsou zavřené. Investoři skončili kvůli dotačnímu podvodu u soudu.

Chrastava lázně
Zkrachovalé Termální lázně Chrastava, archivní foto

Lázeňský areál vznikl na pozemcích v blízkosti motorestu Zámeček u rychlostní silnice 35 za Chrastavou, rekonstrukcí prošel motorest a sousední vila, přibyly lázně s bazény, vířivkami a dalšími procedurami. V plánu byly venkovní bazény a kemp u rybníka, na to už ale nedošlo. "Dnes tam funguje jen restaurace a ubytovna, lázně jsou stále mimo provoz. Mrzí mě to, lázně si velmi rychle získaly klientelu, dokonce jsme tam jako město vybudovali zastávku autobusu, aby to pro lidi bylo dostupnější," řekl ČTK starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Pětihektarový areál dnes patří společnosti Elektra Praha, která ho v roce 2016 vydražila za 30,4 milionu korun. Najít nového vlastníka se podařilo až po opakovaných dražbách, cena se postupně snížila z původně žádaných 60 milionů korun na polovinu. "V poslední dražbě byli dva zájemci, tím druhým bylo liberecké Centrum Babylon. Dneska mě mrzí, že tehdy neuspěli oni, asi by byla větší šance, že to bude skutečně fungovat, mají s takovými projekty zkušenost," dodal Canov.

Zkrachovalé lázně jsou spolu s opravou hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukcí Liberecké výšiny projekty, na které v letech 2008 až 2012 získaly evropské dotace firmy skupiny Imstav libereckého podnikatele Jana Imlaufa. I jablonecký hotel a Liberecká výšina mají dnes nové majitele. Do přestavby zanedbaných interiérů a zprovoznění oblíbené liberecké vyhlídky s hotelem a restaurací musel nový majitel investovat několik milionů. Otevřeno je od března 2022 a dnes je Liberecká výšina znovu oblíbeným místem Liberečanů.

Soud s organizovanou skupinou, která na projekty získala před více než deseti lety 200 milionů korun z evropských fondů, stále neskončil. Loni v červnu uznal Krajský soud v Liberci vinnými všech 11 obžalovaných včetně bývalého europoslance Roberta Duška (SOCDEM). Duškovi soud za přijetí úplatku uložil pětiletý trest vězení a peněžitý trest půl milionu korun. Nepodmíněné tresty dostali i další čtyři obžalovaní, ostatní podmíněné, někteří v kombinaci s peněžitými tresty. Všichni se proti rozsudku odvolali.

S evropskými dotacemi je spojena také kauza kolem Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci a rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde jsou mezi obžalovanými liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a firma Metrostav. Společnost měla z EU získat 85 procent z 65 milionů korun potřebných na rekonstrukci neobarokní památky a sousední fary, žádné unijní peníze ale vyplacené nebyly a stavba zůstala nedokončená.

čtk