Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice Frýdlant plánuje od září obnovit chirurgické operace, budou sem dojíždět erudovaní specialisté z Liberce

15. 08. 2019 | 13:15

Krajská nemocnice Liberec, která od července provozuje Nemocnici Frýdlant, tam obnovila chirurgickou ambulanci. Od září plánuje obnovit ve Frýdlantu i operace. Do nemocnice budou dojíždět z Liberce erudovaní specialisté. V ambulanci ordinuje primář liberecké chirurgie Peter Hromádka. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí krajské nemocnice Václav Řičář.

frydlant nemocnicefrydlant5
Foto: Artur Irma

"Zatím jsem indikoval k operaci čtyři pacienty z Frýdlantska. Myslím, že číslo se bude postupně navyšovat. Prázdninové měsíce svádí lidi k jiným aktivitám, než je návštěva lékaře. Také bude pravděpodobně, bohužel, delší dobu trvat, než se nám podaří obnovit důvěru ve frýdlantskou nemocnici. Ale já věřím, že se nám to podaří," řekl Hromádka.

Od září počítá s tím, že se ve Frýdlantu bude znovu tři dny v týdnu operovat. Ve Frýdlantu budou podle Hromádky lékaři provádět jednodušší zákroky. Za komplikovanějšími operacemi budou muset lidé do Liberce, kde se pacienti i lékaři mohou spolehnout na zázemí velké nemocnice.

"Chováme se k pacientům zodpovědně, což znamená, že jim otevřeně říkáme i věci, které neslyší úplně rádi. Jako například u pacientky s poměrně komplikovanou diagnózou, které jsem musel vysvětlit, že pro ni bude lepší počkat si na operaci v Liberci, kde jsou připravena specializovaná oddělení, kdyby náhodou nastaly neočekávané komplikace," doplnil primář.

Nemocnice Frýdlant

Nemocnice Frýdlant, která zajišťuje péči pro 25.000 lidí z Frýdlantského výběžku, v posledních letech kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči. Od července ji provozuje největší Krajská nemocnice Liberec, která společnost odkoupila za 8,6 milionu korun od EUC. Cena odpovídá zůstatkové hodnotě vybavení, areál totiž patří městu Frýdlant a provozovatel si ho pronajímá. Podle generálního ředitele Richarda Lukáše chce krajská nemocnice ve Frýdlantu zachovat maximální možný rozsah medicíny.

čtk