Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nevyužívaný dům na náměstí chce Frýdlant přetvořit v zázemí pro taneční klub pro děti

08. 07. 2024 | 8:09

Smysluplné využití hledá už několik let město Frýdlant pro dům č.p. 74 na náměstí T. G. Masaryka. A teď ho našlo. Bývalý klub pracujících, ve kterém později sídlila i pojišťovna, by se měl stát zázemím pro taneční klub CO Dance Company, který se neustále rozrůstá a ve Frýdlantu a v okolí sdružuje desítky dětí.

Frydlant-radnice04
archivní foto centra Frýdlantu

Jedno z pater třípodlažní budovy by mohlo tanečníkům začít sloužit už v roce 2026, pokud se na stavební úpravy najdou rozpočtové prostředky.

Objekt čp. 74„Taneční klub CO Dance Company má dlouhodobě smůlu na prostory. V současné době děti trénují v jiném domě na náměstí, kde jsou ale prostory nedostačující. Přesunout rozvíjející se klub do objektu č.p. 74, kde pro ně vytvoříme ve druhém nadzemním patře vhodné zázemí, se nám zdá jako smysluplné využití objektu,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Klub by na sebe převzal správu objektu. Podobně, jako hokejisté spravují zimní stadion, tenisté halu, fotbalisté fotbalová hřiště nebo posilovna Sokolovnu. 

Město už má k dispozici studii na úpravu vnitřní části objektu a rada města vybrala projektanta na zpracování projektové dokumentace ke stavebnímu povolení. „V rámci stavby nedojde ke změně tvaru objektu, výměně venkovních výplní či jiných zásahů do obálky budovy. Stavební úpravy se budou týkat pouze dispozičních změn, doplnění dělících stěn uvnitř objektu, oprav podlah, oprav vnitřních omítek, doplnění keramických obkladů a podlahových krytin. Bude také řešena elektroinstalace s topením a hygienickým zázemím,“ říká vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Dana Kiliánová.

V objektu by měly vzniknout ve druhém patře tři taneční sály a dvě oddělená zázemí pro chlapce a dívky s uzamykatelnými skříňkami, umývárnami a toaletami. Počítá se také se šatnou na svrchní oděv, šatnou trenérů a recepcí. Samozřejmostí je technická místnost.

„Předpokládané náklady, vycházející ze studie, jsou 3 miliony a 100 tisíc korun a hrazené budou zřejmě z rozpočtu města. Objekt jako takový je památkově chráněn, a tak bychom velmi rádi, aby jeho vnější vzhled korespondoval s historickým náměstím. Na doplnění fasády a obnovu střechy bychom chtěli získat dotaci. To už se ale jedná o jiný projekt, než je vnitřní přestavba domu,“ dodává starosta Frýdlantu Dan Ramzer. 

Taneční klub CO Dance Company zajišťuje svým členům taneční vzdělávání či baletní přípravu a další sportovní aktivity. V současné době má 130 členů v kategoriích od nejmenších po oldies, jejichž trénink zajišťuje 5 trenérek.

www.mesto-frydlant.cz